MENIU

Nelu Tătaru, detalii despre starea de sănătate a medicului rănit în incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț

Nelu Tătaru

Nelu Tătaru a anunțat luni, după ședința de urgență de la ministerul Sănătății, că starea de sănătate a medicului Ioan Cătălin Denciu, care a fost transferat în Belgia după ce a suferit răni grave în urma incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț, este stabilă. Ministrul Sănătății a precizat că, în cazul arsurilor, primele trei zile sunt critice.

”Medicul rănit a ajuns ieri în Belgia, în jurul orelor 12:00, s-a efectuat și o procedură de dializă, s-a efectuat reechilibrarea, tratamentul arsurilor, este stabil în acest moment. Critice sunt cele trei zile pe care le avem în arsuri -  trei zile, trei săptămâni, trei luni, este o procedură și un protocol în arsuri. Așteptăm evaluări în fiecare zi, ținem legătura. Seara, la ora 18:00, avem niște evaluări pe care le face Corpul Medical de acolo.

Primele intervenții le-a suferit la Floreasca, duminică dimineață. S-a făcut și o nouă reevaluare. Dacă la Piatra Neamț erau evaluări de 40% pe suprafața corporală, I, II, III și IV 10-15%, evaluarea de la Floreasca reprezenta 70-75% arsuri de gradul II și III”, a anunțat Tătaru. 

Despre situația de la Spitalul din Piatra Neamț, ministrul Sănătății a precizat că vor fi gata, luni sau marți, 11 paturi la ATI, plus două la UPU. Despre responsabilii de incendiu, Tătaru a precizat că așteaptă rezultatul anchetelor.

”Dimineață am discutat cu managerul de la Piatra Neamț. Astăzi operaționalizează Terapia Intensivă de la etajul 3, de unde, sâmbătă, au mutat către etajul 2. L-am întrebat și de necesar. Au, în acest moment, toate dotările pentru 11 paturi de Terapie Intensivă care vor fi operaționalizate în această seară sau mâine dimineață. În UPU au pregătite două paturi de Terapie Intensivă care pot prelua pacienți. (…)

Sunt două anchete la Piatra Neamț, a Parchetului General și a ISU. Așteptăm rezultatele. Când am fost sâmbătă seară la Piatra Neamț nu am putut intra, erau toate sigilate. Legislația nu mai permite ministerului Sănătății să facă demiteri (ale managerilor spitalelor n.red). După aprobarea Legii 55, au revenit la autoritățile locale.(…) Noi putem face o evaluare, putem face recomandări, ține doar de cei de la Consiliul Județean în subordinea căruia este spitalul să pună în practică sau nu acele evaluări”, a explicat Tătaru.

Citește și: ”Cine este tatăl medicului Ioan Cătălin Denciu”