MENIU

IMAGINI CONTROVERSATE cu ucenicul lui Calistrat: preotul îmbrățișează și pare că ar vrea să sărute o enoriașă. Explicații HALUCINANTE

Preotul Hrisostom, Mănăstirea Vlădiceni (Iași)/ Foto: Ziarul de Iași

Mănăstirea Vlădiceni din județul Iași, acolo unde unde părintele Calistrat Chifan a fost filmat lovind o enoriaşă, ajunge din nou în atenția opiniei publice, cu un caz absolut șocant. Imagini controversate cu preotul Ionuţ Hrisostom Turtoi, ucenicul lui Calistrat, care îmbrățișează și pare a săruta o enoriaşă în paraclis. Imaginile respective au fost trimise presei locale de cele două surori care au depus plângere penală împotriva părintelui Calistrat. Acestea au mers chiar mai departe înregistrând o nouă plângere la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Preotul vizat a refuzat să discute cu presa, dar i-a trimis un mesaj starețului mănăstirii în care a explicat sec că ar fi fost "ziua sa". 

Fetele au transmis presei o serie de imagini în care apare unul dintre preoţii ucenici ai lui Calistrat, părintele Hrisostom, îmbrăţişând călduros, în mai multe ipostaze, o enoriaşă chiar în faţa altarului, în paraclisul mănăstirii.

Mai mult, în câteva dintre fotografii atitudinea preotului pare să devină şi mai apropiată, el ţinând-o de mâini pe enoriaşă şi apropiindu-se de ea într-un gest ce pare că ar fi vut să o sărute, relatează Ziarul de Iași.

„Ca victime ale agresiunii comise de pr. Calistrat Chifan, am devenit subiectul unor atacuri mediatice bine ţintite, menite să ne afecteze imaginea, credibilitatea, demnitatea. Nu ne rămâne altceva de făcut decât, cu multă evlavie, să ne raportăm cu folos la cuvintele unui mare duhovnic în viaţă spuse la adresa noastră: «la un moment dat, au început să agaţe femeile din biserică. Dar ce fel de femei? Femei care au o mai mare apropiere de preoţi. Noi acolo unde spovedim, totul e transparent» (pr. Calistrat Chifan). În virtutea acestei transparenţe, pentru unii călugări îmbrăţişările prelungi sunt permise. Şi încurajate. Şi impulsionate cu îndemnuri de genul: «spune după mine: te iubesc, părinte! Sunt moartă după tine!». Par versurile unei manele. Şi ce dacă? Nu ne mirăm că un astfel de preot are un mare grup de ucenice, în marea lor majoritate femei singure, divorţate, cu cât mai mulţi... copii, din moment ce astfel de îmbrăţişări în biserică cu greu găseşti în vreo zonă a ortodoxiei. Ne-am convins că pr. Calistrat nu vorbeşte degeaba. Într-adevăr, apropierea este... mare!”, au spus cele două victime, într-un mesaj transmis jurnaliștilor publicației citate.

Din declarațiile acestora, se pare că atitudinea preotului Hristostom este una constantă în paraclisul mănăstirii, acesta fiind  recunoscut pentru abordarea sa „mai neconvenţională”.

Enoriaşii au povestit că acesta vorbeşte mult mai apropiat cu oamenii, iar îmbrăţişările sau alte gesturi de apropiere foarte mare sunt un obicei în faţa altarului, atunci când credincioşii se duc să îi ceară binecuvântarea.

Mitropolia Moldovei și a Bucovinei a confirmat că va ancheta cazul. 

Preotul în cauză nu a putut fi contactat.

Stareţul Mănăstirii Vlădiceni, preotul Arsenie Butnaru, a comentat imaginile trimise de cele două surori: „Oricum nu este o practică, Doamne fereşte!, mai întâi, în spate erau alţi oameni care aşteptau, aşa este acolo la paraclis, domnişoara pare o copilă, iar el are spre 50 de ani. Pentru că e în biserică, în faţa multora, nu mi-aş face mari probleme. Nu ştim momentul, conjunctura. Eu nu l-am văzut în astfel de ipostaze...”.

Ulterior, acesta a redirecţionat un mesaj pe care susţine că l-a primit chiar de la preotul Hrisostom, în care acesta neaga că ar fi făcut vreun gest indecent şi lasa să se înţeleagă că s-ar fi întâmplat doar o singură dată, fiindcă era ziua lui.

„Era de ziua mea şi era la altar, în văzul tuturor. Erau oameni în biserică, nu puteam face gesturi indecente. Pr. Calistrat mi-a atras atenţia că sunt filmat şi i-am spus că nu am nimic de ascuns”, a spus preotul Hrisostom, în mesajul transmis stareţului Arsenie Butnaru.

Cazul singular pare să fie, de fapt, un obicei. Aceleași persoane au trimis la redacția Ziarul de Iași 10 fotografii în care preotul strânge în braţe o fată de cel mult cinci ani, în acelaşi loc, unde oferă binecuvântarea credincioşilor.

Ambele seturi de fotografii au ajuns la Mitropolia Moldovei, la unul dintre departamentele care presupune supravegherea activităţii din mănăstirii şi a călugărilor, întrebarea fiind dacă o astfel de apropiere faţă de enoriaşi este normală şi conformă canoanelor, iar răspunsul este următorul: „Depinde de mănăstire: în mod normal, viaţa călugărească înseamnă monahie. Retragere, solitudine, să te ţii departe de orice tentaţie lumească. Prin urmare, chiar şi călugării care devin preoţi sunt mai reţinuţi, nu merg la casele oamenilor, nu devin prieteni apropiaţi cu ei, ci îşi duc viaţa în continuare în zidurile cetăţii – ale mănăstirii. La mănăstiri din Neamţ sau din Suceava, nu veţi găsi astfel de exemple. În rest, sunt şi călugări mai deschişi. Nu suntem nici noi pentru a aplica regulamentul ad-literam. Dar în imaginile respective apropierea pare nepermis de mare. Nu pot să mă pronunţ, dar nu aş folosi normal ca să descriu ce îmi prezentaţi”, a spus unul dintre angajaţii mitropoliei.

În ceea ce priveşte cercetările în cazul preotului Calistrat, se pare că părţile nu au fost încă chemate la audiere la Exarhatul mănăstirilor, iar cele două femei agresate au solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) trimiterea cauzei către un alt parchet, de teamă că procurorii şi poliţiştii din zonă ar putea fi influenţabili de preot şi de ucenicii săi. 

Foto: Ziarul de Iași

Mai multe articole despre:
manastirea vladiceni iasi preot calistrat imbratisari