MENIU

Casa Fântâneanu, din Slatina, a fost salvată de la distrugere, cu bani europeni

Casa Fântâneanu, un imobil construit în prima jumătate a secolului XIX şi donat Primăriei Slatina de o familie importantă pentru oraş, a fost salvată de la paragină printr-un proiect cu fonduri europene.

În valoare aproximativ două milioane euro, proiectul este finanţat în cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Finanţarea a fost accesată de Consiliul Judeţean Olt, în parteneriat Episcopia Slatinei şi Romanaţilor.

Perioada de implementare a proiectului se ridică la 49 de luni, reprezentanţii CJ Olt precizând că este nevoie de mai multe expertize şi aprobări, având în vedere că este vorba despre o clădire de patrimoniu.

„Perioada de implementare a acestui proiect este de 49 de luni. Noi, imediat după semnarea contractului de finanţare, vom începe derularea achiziţiilor publice, vom lansa achiziţia publică pentru achiziţionarea proiectului tehnic şi a tuturor documentaţiilor tehnice de detaliu. Este vorba despre o clădire de patrimoniu şi avem nevoie şi de expertize murale, şi de expertize de pictură, fiind mai multe documentaţii tehnice de specialitate, care trebuie realizate. După realizarea proiectului tehnic de execuţie, vom lansa licitaţia de execuţie a lucrărilor, iar în paralel cu aceasta şi achiziţia dotărilor pentru a putea să dotăm toate spaţiile pe care le amenajăm acolo”, a declarat şeful Serviciului Dezvoltare Regională din cadrul CJ Olt, Dana Lungu.

În urma implementării proiectului, Casa Fântâneanu va putea fi vizitată online, într-un tur tridimensional, pe un site dedicat.

„Ca element de noutate, fiind vorba de un monument de patrimoniu, vom digitaliza acest imobil. Vom avea o achiziţie de servicii de digitizare. Imobilul va fi prezentat în format 3D şi va fi pus pe site, astfel încât toţi potenţialii vizitatori să poată şti despre ce e vorba acolo”, a mai afirmat Dana Lungu.

De asemenea, clădirea va fi inclusă în circuitul turistic.

De-a lungul anilor, imobilul-monument istoric a servit drept sedii pentru Prefectura Judeţului Olt sau Direcţia Agricolă.

Familia Fântâneanu, boierii filantropi din Slatina de altădată

Casa Fântâneanu a fost construită în prima jumătate a secolului XIX şi a aparţinut familiei cu acelaşi nume din Slatina, ai cărei membri au deţinut importante funcţii în viaţa publică a oraşului. Stăpânind numeroase proprietăţi, între care în judeţul Olt moşiile Perieţi, Stoicăneşti şi Făgeţelu, boierii Fântâneni se înscriu la loc de cinste între boierii filantropi ai Oltului.

Familia Fântâneanu a donat clădirea „comunei urbane” Slatina pe la începutul secolului XX.

Casa Fântâneanu, devenită Azilul „Elena Fântâneanu”, arată viaţa şi gustul pentru frumos al acestei familii. Casa Fântâneanu se confundă cu istoria Slatinei.

„Casa Fântâneanu a fost construită la începutul secolului XIX. Este o dată mai veche de construcţie a casei decât 1846, şi iniţial casa asta a aparţinut unei alte familii, familia Lânaru, şi a fost cumpărată probabil de familia Fântâneanu în 1846, şi atunci au fost nişte reparaţii. Este o casă monument istoric, în această casă a funcţionat o vreme chiar şi prefectura judeţului Olt. Pentru că până la construcţia Palatului Administrativ, în anul 1887, clădirea în care funcţionează muzeul, autorităţile judeţene s-au plimbat cu chirie prin diferite case particulare, inclusiv casa Fântâneanu”, explică istoricul Aurelia Grosu.

Autor: Ionuţ Jifcu

Mai multe articole despre:
Casa Fantaneanu salvata distrugere bani europeni