MENIU

Testul de SÂNGE care poate identifica mai multe tipuri de CANCER înainte de apariția simptomelor. Mii de vieți ar putea fi salvate - Descoperire revoluționară

Analiză de sânge

Lupta împotriva cancerului este pe cale să intre într-o nouă etapă. Un studiu a descoperit că un simplu test de sânge (testul Galleri - n.r.) ar putea identifica mai multe tipuri de cancer înainte ca pacienții să dezvolte simptome clare ale bolii.

Studiul Pathfinder, căci despre el este vorba, a oferit testul de sânge la peste 6.600 de adulți cu vârsta de 50+, detectând, astfel, zeci de noi cazuri de boală. Vestea bună este că multe tipuri de cancer se aflau într-un stadiu incipient și aproape trei sferturi erau forme care nu au fost testate în mod obișnuit, relatează The Guardian.

Este pentru prima dată când rezultatele testului Galleri, care caută ADN-ul cancerului în sânge, au fost returnate pacienților și medicilor acestora, pentru a ghida investigațiile cancerului și orice tratament necesar.

Testul Galleri a fost descris ca fiind revoluționar de către NHS England, care urmează să facă publice rezultatele unui studiu major ce a implicat 165.000 de persoane.

Medicii speră că testul de sânge va salva vieți prin detectarea cancerului în faze incipente astfel încât intervenția chirurgicală și tratamentul să fie mai eficiente. Tehnologia este încă în dezvoltare.

Studiul Pathfinder a fost efectuat pe 6.621 de adulți cu vârsta de 50 de ani și peste, cărora li s-a făcut testul de sânge Galleri. Pentru 6.529 de voluntari, testul a fost negativ, dar a semnalat un potențial cancer în 92 de cazuri. Alte teste au confirmat prezența cancerului la doar 35 de persoane.

Testul a identificat 19 tumori solide în țesuturi, precum sânul, ficatul, plămânul și colonul, dar a identificat și cancerele ovariane și pancreatice, care sunt de obicei detectate într-un stadiu avansat și au rate de supraviețuire scăzute. Cazurile rămase au fost cancere de sânge.

Din cele 36 de tipuri de cancer detectate în total, 14 au fost în stadiu incipient și 26 au fost forme ale bolii nedepistate în mod obișnuit.