MENIU

Studiu alarmant: poluarea aerului ar putea provoca OSTEOPOROZĂ

Un recent studiu provoacă îngrijorătoare în rândul specialiștilor, pentru că indică o legătură între nivelurile ridicate de poluare atmosferică și pierderea osoasă rapidă prin osteoporoză. Practic, viața într-un mediu viciat amplifică riscurile de a suferi de această afecțiune cronică a scheletului, care face ca oasele să fie mai fragile și mai predispuse la rupere.

Concluziile recentului studiu se bazează pe datele adunate, de-a lungul a 6 ani, de la 9.041 de femei aflate la postmenopauză, pentru că la această categorie riscul de osteoporoză este deosebit de frecvent.

Cercetătorii au descoperit că, pe măsură ce poluarea a crescut, densitatea minerală osoasă a scăzut în toate zonele osoase din organism - inclusiv la nivelul gâtului, al coloanei vertebrale și al șoldului.

Expunerea pentru doar trei ani la o creștere de numai 10% a poluării aerului se traduce printr-o pierdere de 1,22% a densității oaselor din tot corpul, inclusiv a coloanei vertebrale sau oaselor șoldului.

„Constatările noastre confirmă faptul că o calitate slabă a aerului poate fi un factor de risc pentru pierderea de masă osoasă, independent de factorii socio-economici sau demografici”, a afirmat unul dintre cercetătorii implicați în studiu, citat de Science Alert.

 

Unul dintre factorii amjori ar fi poluarea cu azor, cu efecte asupra coloaneo vertebrale.

 

Cercetarea a fost publicată, în februarie, în eClinicalMedicine.

Mai multe articole despre:
poluare oase fragile efecte nefaste