MENIU

Paraziții care provoacă LEPRA pot avea și un efect benefic uluitor în refacerea hepatică

Cercetătorii au descoperit că bacteriile parazite care provoacă una dintre cele mai teribile boli, LEPRA, pot avea și un neașteptat potențialul de a regenera ficatul mamiferelor. 

În ciuda celebrității sinistre din Evul Mediu, în vremurile noastre lepra nu mai este foarte contagioasă. Aproape 95% dintre cei expuși bacteriilor nu ajung să sufere de boală și, chiar dacă să întâmplă, poate fi vindecată cu un cocktail de medicamente moderne.

 

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au constata însă că cele 2 bacterii responsabile de provocarea leprei pot avea efecte nebănuite. În urma unor experimente asupra unui grup de armadillos, s-a constatat că un cocteil de Mycobacterium leprae și Mycobacterium lepromatosis au provocat o creștere în dimensiuni a ficatului, fără însă a-l afecta din punct de vedere funcțional, potrivit Live Science.

 

„Dacă putem identifica modul în care bacteriile cresc ficatul ca organ funcțional fără a provoca efecte adverse la animalele vii, este posibil să putem traduce aceste cunoștințe pentru a dezvolta intervenții terapeutice mai sigure pentru a întineri ficatul îmbătrânit și pentru a regenera țesuturile deteriorate”, a afirmat biologul care conduce proiectul.

 

Deși detaliile științifice nu au fost încă expuse pe larg, se pare că bacteriile leprei au capacitatea de a reprograma celulele hepatice adulte, transformându-le într-o soi de celule stem și permițând, astfel, tuturor țesuturilor hepatice suplimentare să se dezvolte corect

 

Mai multe articole despre:
parazit lepra efect benefic hepatic refacere