MENIU

Cât de toxice pot fi cremele pentru față: Pericol uriaș, duce la pierderea vederii - Caz real cutremurător

Cât de toxice pot fi cremele pentru față: Pericol uriaș, duce la pierderea vederii - Caz real cutremurător

Experții atrag atenția asupra pericolului din cremele de înfrumusețare folosite de femei, dar nu numai de acestea. Un caz cutremurător s-a petrecut în America, ajungându-se până la pierderea vederii periferice, foarte importantă pentru tot ce observăm, în special în timpul nopții și în lumină difuză. Nu este însă singurul caz, iar experții au tras un semnal de alarmă asupra pericolului pe care aceste produse toxice îl au asupra tuturor celor din casă.

O femeie din Minnesota, SUA, și-a pierdut o mare parte din vedere și, din neatenție, și-a expus întreaga familie la pericolul otrăvirii cu mercur. Experții au identificat și cum s-a produs tragedia. Cel mai probabil este vorba de substanțele chimice toxice din produsele de înfrumusețare. 

Este vorba despre o mamă și un copil la care s-au identificat niveluri crescute de mercur în urină, ceea ce a dus la complicații semnificative de sănătate pentru mamă. Experții susțin că sursa mercurului au fost cremele de înfrumusețare - dintre care multe sunt pentru albirea pielii - ce au fost găsite în casa familiei, relatează CNN.

Femeia, al cărei nume nu apare în raport pentru a-i proteja identitatea, a ajuns la un medic toxicolog - Erin Batdoff după ce s-a plâns de simptome diverse în fața mai multor medici, însă fără succes. Aceasta a relatat că suferă de insomnie, dureri de picioare până la slăbiciune musculară, oboseală, pentru ca, ulterior, să se confrunte cu cel mai crunt simptom - pierderea vederii periferice. Analizele făcute în cazul femeii au confirmat niveluri crescute de mercur în sânge și urină.

Medicul Erin Batdorff a explicat că cele mai frecvente simptome ce pot apărea în cazul unei posibile otrăviri cu mercur sunt furnicăturile sau amorțeala din mâini sau picioare. Despre pierderea vederii, medicul a catalogat-o drept „un simptom mai extrem și permanent”. Femeia a fost examinată de doctoriță în casa sa din Minnesota, de două ori, la distanță de un an de zile.

„Nu își va recupera vederea. A fi tânără care acum ]și pierde vederea este cu adevărat înfricoșător și destul de îngrijorător”, a fost concluzia lui Batdorff, potrivit CNN.

Potrivit unui raport prezentat de CNN, ce cuprinde toate simptomele pe care le are femeia din Minnesota, echipele Agenției de Control al Poluării din Minnesota (MPCA) au identificat, în timpul vizitelor făcute acasă la ea, niveluri ridicate de mercur și în dormitoarele copiilor, în lenjeria de pat, prosoape și în zona de spălătorie.

„Oamenii habar n-au. Nimeni nu vrea în mod intenționat să se rănească pe sine sau pe membrii familiei lor. Dar este acolo și nu îl puteți vedea, nu îl puteți mirosi. Nu există nicio modalitate pentu a ști dacă mercurul este prezent în creme sau nu, pentru că nu este trecut pe etichete”, a mai declarat Batdorff pentru CNN.

Familii întregi, în pericol, din cauza cremelor pentru înfrumusețare

Cazul femeii intoxicate cu mercur nu este singular. Povestea acesteia este aceeași cu ale multor altora din același stat și din alte regiuni din Statele Unite, în ultimii ani. Se presupune că femeile și gospodării întregi au fost expuse la mercur anorganic din cauza utilizării prelungite a produselor de albire a pielii, produse ce nu precizează nivelul nociv al substanței chimice toxice pe care o conține.

Femeia a fost „incredibil de supărată, pentru că ea cumpărase lucruri care nu indicau luminozitate, strălucire, crezând că sunt sigure”, a spus Batdorff.

La prima vizită a medicului, femeia a arătat echipei Agenției de Control al Poluării din Minnesota (MPCA) produsele de albire a pielii din străinătate, dar pe care nu le mai folosea. MPCA a constatat că nivelul de mercur din două produse este de câteva mii de ori mai mare decât cele permise în cosmetice, iar testele de urină au arătat niveluri ridicate de mercur în corpul femeii. La acel moment, nu s-a considerat că nivelul de mercur din casa femeii este o caracteristică importantă în caz, însă, ulterior a devenit, când, pe parcursul unui an, mama a avut niveluri din ce în ce mai ridicate de mercur în corp. La a doua vizită, în 2022, s-a constatat că două produse noi de înfrumusețare pe care femeia le cumpărase depe piața locală, conțineau de asemenea un nivel ridicat de mercur, iar unul dintre ele nu avea inscripție că albește pielea. Produsele găsite în casa femeii erau consumate, dar MPCA a testat noi versiuni nedeschise ale aceluiași produs, identificând niveluri extrem de ridicate de mercur.

Experții americani au atras atenția că produsele de frumusețe care conțin mercur rămân încă prea ușor accesibile în mall-urile și piețele locale din SUA și la comercianții cu amănuntul, ce vând online, pentru că aceștia nu menționează mercurul ca fiind ingredient în compoziția cremelor.

Medicul toxicolog și alți experți au tras un semnal de alarmă pentru o mai mare conștientizare a pericolului reprezentat de acest tip de produse de înfrumusețare. Ei cer să se facă testarea regulată a produselor și aplicarea mai strictă a reglementărilor în domeniu.