MENIU

Teodor Atanasiu. Ce şanse are Moţiunea "Alege între România şi Ponta" să schimbe Guvernul?

Teodor Atanasiu. Ce şanse are Moţiunea 'Alege între România şi Ponta' să schimbe Guvernul?

21.00 Prim-vicepresedintele PNL Teodor Atanasiu vine la "Jocuri de Putere"". Ce sanse are Motiunea "Alege intre Romania si Ponta" sa schimbe guvernul? EXCLUSIV: Pe cine arunca PNL in batalia pentru Primaria Capitalei si primariile de sector?

22 - Mai sunt 3 ani pana la centenarul Marii Uniri. Ce ii desparte, dar mai ales ce ii apropie pe romani de fratii lor de peste Prut?

EXCLUSIV: Cati refugiati vor ajunge in Romania.

Prim-vicepresedintele PNL Teodor Atanasiu vine in aceasta seara in emisiunea lui Rares Bogdan pentru a explica poporului ce jocuri de putere fac liberalii pentru a-l da jos pe Victor Ponta. PNL profita de problemele pe care premierul le are cu DNA-ul si vrea sa il loveasca pe prim-ministru acolo unde il doare: la anti-coruptie. Motiunea intitulata "Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta" a fost semnata de 180 de parlamentari, prea putini pentru a rasturna caleasca guvernamentala. Cum decurg negocierile cu minoritatile si UDMR-ul, ce ii promit liberalii lui Gabriel Oprea pentru a vota impotriva PSD, de ce rasturnarea guvernului poate fi o problema de interes national, cati "tradatori" au numarat liberalii in PSD, dar si cine este responsabil de textul motiunii, asemanat de analisti cu un "pamflet", aflam in aceasta seara de la prim-vicepresedintele PNL.

Cu 8 luni inainte de alegerile locale, cu primarul Bucurestiului arestat si scos din jocul electoral, Teodor Atanasiu anunta la Realitatea TV numele liberalilor care isi doresc scaunul lui Sorin Oprescu. Ce sanse are PNL sa castige Primaria Capitalei, cine se poate bate cu Cristian Popescu "Piedone", ce plan au liberalii daca PSD ii arunca in lupta pe Liviu Dragnea sau Victor Ponta, cine sunt candidatii liberalilor pentru primariile marilor orase din Romania, cine sunt viitorii baroni ai PNL - candidati la sefia consiliilor judetene, cum poate fi oprita masinaria de vot a PSD, dar si cat de frecventabil este Calin Popescu Tariceanu pentru liberali? Raspunsurile, in aceasta seara, de la prim-vicepresedintele PNL Teodor Atanasiu.

Iar de la ora 22.00 aflati de la Rares Bogdan si invitatii sai, fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, generalul in rezerva Alexandru Grumaz si fostul consilier prezidential Iulian Fota, profesorul Dan Dungaciu, fostul ministru de externe Andrei Marga si jurnalistul Mihai Rusu in direct de la Munchen cat de departe (sau cat de aproape) e Romania de Republica Moldova, la trei ani distanta de centenarul Marii Uniri din 1918.

Sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, care a avut loc astazi la Neptun, s-a desfasurat sub presiunea unui miting pentru unire. In timp ce in spatele usilor inchise premierii si ministrii celor doua tari discutau proiectele pe care Romania le va finanta prin intermediul ajutorului financiar nerambursabil de 100 milioane euro acordat Republicii Moldova, afara, peste 300 de unionisti strigau ”Unire”, ”Basarabia e România” şi ”Trăiască, trăiască, să-nflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”. Manifestantii au scris pe pancarte ”Vrem Unire”, ”Trecem Prutul”, ”Basarabia e România”, ”Politică externă comună” şi ”DNA, treci Prutul”. La un moment dat , protestatarii au fortat fara succes cordoanele de jandarmi, in incercarra de a ajunge mai aproape de cladirea unde avea loc sedinta comuna a celor doua guverne.

Este momentul unei discutii serioase despre unire? Se mai poate aplica modelul care a dus la reunificarea Germaniei in 3 octombrie 1990? Care este solutia sa avem o singura tara de la Nistru pana la Tisa? Cum ar reactiona Rusia si Ucraina la o eventuala agenda unionista promovata de Bucuresti si Chisinau? E pregatita Romania din punct de vedere economic sa sustina si, ulterior, sa integreze Moldova? Si, mai important, vor moldovenii unirea cu romanii? Ce are de spus "mama Rusie"? Dar Europa?

In contextul echilibrului precar de securitate din perimetrul Ucraina-Crimeea-Moldova-Transnistria, o stire publicata de agentia de presa rusa TASS poate indica riscuri la adresa Romaniei ascunse pana acum de ochii publicului. "Ucraina înființează o brigadă pentru apărarea Bucovinei de România", anunta TASS. „Obiectivul principal al brigăzii este apărarea în fața unor ipotetice pretenții teritoriale asupra Bucovinei din partea României”, este citat colonelul ucrainean care se va ocupa de aceasta brigada. Trecand peste o posibila manipulare din partea agentiei ruse de stat, trebuie sa ne intrebam cum vor reactiona vecinii din est daca Romania isi oficializeaza agenda unionista. Vor asista pasiv Rusia, dar si Ucraina, la unirea Moldovei cu Romaniei? Va accepta Ungaria o Romanie mai mare, mai bogata si mai puternica? Vom primi acceptul marilor puteri - SUA, Germania, Franta?

Nu ratati analiza luptei politice interne, dar si a relatiilor romano-moldovene, de la 21.00 la 24.00 la "Jocuri de Putere" cu Rares Bogdan si invitatii sai, numai la Realitatea TV si  Realitatea FM.