MENIU

REPORTERII REALITĂȚII. Comoara din inima Bărăganului

REPORTERII REALITĂȚII. Comoara din inima Bărăganului

REPORTERII REALITĂȚII. Anul acesta, mai precis pe data de 28 iulie, se împlesc 100 de ani de la debutul Primului Război Mondial. O conflagraţie care a schimbat nu doar harta Europei, ci milioane de destine.

Şi a făcut-o nu doar prin redesenarea graniţelor naţionale, ci prin puterea fatală a gloanţelor. Căci destinele au fost schimbate acolo, pe front, în prima linie, unde hotarul care desparte viaţa de moarte este aproape invizibil.

Puţini dintre noi își pot imagina astăzi cum aratau chipurile desfigurate de baionete, durerea, frica sau mândria de pe chipul celor plecaţi să lupte pentru patrie. Mai există, însă, amintiri.

Cele mai multe, dosite prin poduri, pivniţe și arhive. Unele uitate, altele încă nedescoperite. O astfel de amintire, ieşită la lumină abia acum, la 100 de ani de la debutul Marelui Război, avem şi noi, tocmai în inima Bărăganului. În Slobozia, mai precis. Orașul în care şi-a trăit viaţa... Costică Acsinte.

Nu e de mirare dacă numele vă este străin. Pentru că abia acum, la 30 de ani de când Costică Acsinte nu mai este printre noi, moștenirea sa a ajuns să îi fie cunoscută lumii întregi.

Este vorba de mii de fotografii cu chipuri de români. Povestea completă o vedem împreuna chiar acum, la Reporterii Realităţii. Un reportaj semnat Ioana Paverman. Imagine, Daniel Ştefan.