MENIU

Petrache: PNL vrea alegeri anticipate. Ne-ar scăpa de compromisuri

Secretarul general al PNL, Marian Petrache, a declarat, marți seară, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că membrii PNL consideră că ar fi nevoie de alegeri anticipate, în contextul în care i-ar scăpa de compromisuri, menționând, în acest sens, și 'legământul' liderului UNPR, Gabriel Oprea, față de premierul Victor Ponta, în privința coaliției de guvernare. În ceea ce privește validarea lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcția de șef al SIE, în urma celor 278 de aleși care s-au pronunțat pentru, Petrache consideră că "votul de azi este meritul președintelui" Klaus Iohannis.

"Votul de azi este meritul președintelui. Eu aș lega votul de azi de votul din Parlament pe Siguranța Națională în care s-a văzut că s-a format o majoritate în lucrurile ce privesc un interes major. PSD nu a înțeles votul dat de oameni, în data de 14 noiembrie. Acolo, la Strategia Națională, a fost aceeași majoritate ca astăzi. În 2014 am avut un vot al românilor pe două modele politice și pe două mdoele de a face politică. Imediat după ce a fost ales președinte, Klaus Iohannis a invitat toți liderii politici și le-a vorbit despre nevoia de a recâștiga încrederea românilor în instituțiile statului și în instituția fundamentală a democrației: Parlamentul. Parlamentarii au căzut de acord, atunci, a durat puțin pentru că PSD nu a rezistat tentațiilor sale și a picat de la înțelegere.

Am văzut, astăzi, că Parlamentul în marea lui majoritate a votat cererea președintelui și a probat noul stil de a face politică. Mai țineți minte când ne spunea Klaus Iohannis că avem nevoie, în administrația locală, de oameni care să își facă treaba? Președintele și-a făcut treaba. E un om model, iar, astăzi, cu votul în Parlament nu s-a consultat cu nimeni. A stat, a spus și Parlamentul a votat", a declarat Marian Petrache.

Întrebat când va reuși PNL să vină cu un nou Guvern, Petrache a subliniat faptul că partidul a înțeles că trebuie să aducă în față o garnitură care să prezinte încredere, în contextul în care principala problemă a Guvernului este lipsa de credibilitate și, totodată, profesionalismul. În viziunea sa, presiunea publică asupra premierului este mare și nu consideră că va rezista până în toamnă.

"Chiar dacă pare mai greu să ajungi la guvernare, de fapt, lucrul cel mai greu e să guvernezi și să guvernezi așa cum trebuie, în interesul oamenilor. Astăzi, vă spun categoric că PNL și prim-ministrul desemnat de noi, Cătălin Predoiu, este pregătit de guvernare. Am început să finalizăm politicile sectoriale pe fiecare minister în parte. Noi credem că, în acest moment, ar fi nevoie de alegeri anticipate, pentru că ne-ar scăpa de compromisuri pe toti, și pe domnul Oprea, legământul față de premier, și pe noi față de alte persoane. Ar fi soluția cea mai bună pentru România, care are nevoie de un nou Parlament (...) Vom ajunge la guvernare când va trebui să ajungem", a mai spus Marian Petrache. 

Pe de altă parte, Marian Petrache a precizat că în cadrul PNL "nu s-a discutat nici măcar o secundă despre portofolii". 

"Ce vă spun cert e că nu voi accepta nicio funcție ministerială până când nu îmi vot termina mandatul la Consiliul Județean", a adăugat Marian Petrache.

În ceea ce privește destrămarea proiectului USL și cauzele pentru care reforma administrivă și modificarea Constituției nu s-au produs, Petrache a explicat:

"De ce am ratat ? Nu știam unde e capitala regiunii, lucrurile mărunte. Noi nu vedeam pădurea de copaci. Trecând prin experiența asta, nu am vrut să trăim același necaz și la acest program de guvernare. De aceea, am făcut comisii, avem șefi de comisii, sunt mulți oameni care lucrează în comisii și sunt convins că domnul Predoiu ne va da variantele posibile. El cunoaște oamenii cel mai bine. Nu vom mai fi iertați și nu vom mai avea timp de grație. Societatea s-a schimbat, s-a maturizat politic", a mai spus Marian Petrache. 

Întrebat cine a fost vinovat, în acest caz, Petrache a punctat:

"Nu noi".

În ceea ce privește alegerile locale, din 2016, Marian Petrache a declarat că "PNL trebuie să aibă forța să genereze în fiecare zonă candidați".

"Cred în forta lui, mergem prin țară, se simte că se face altceva. E pentru prima oară când liderii naționali se întâlnesc cu membrii de partid din linia a treia, a patra și e un lucru extraordinar pentru partid".