MENIU

România noului val. "Acuzăm la politicienii noștri lucruri pe care noi nu le punem în practică"

Mihai Dragoș, Raluca Sâmbotin, Barbu Mateescu, Miruna Vlada, Ciprian Stănescu și Clara Volintiru sunt doar câțiva dintre tinerii invitați, luni seară, în emisiunea "Jocuri de Putere", care au vorbit despre cum văd ei România, actuala clasa politică și ce schimbări ar trebui aplicate pentru ca țara să se schimbe.

Mihai Dragos, președintele Consiliului Tinereului din România: "De abia de acum încolo apare posibilitatea să apară niște lucruri în ton cu ce strigau oamenii"

"Ce vreau să zic, în primul rând, e că și pentru noi a fost o nebunie. Cu o zi înainte am aflat că putem să ne înscriem. În cazul meu, coordonând o structură națională, aveam responsabilitatea față de organizațiile membre să mă înscriu și să transmit mesajul nostru. Am fost sunat la 11:30 să ajung la 1:00. Președintele a ascultat timp de două ore ce a avut fiecare de spus. La final nu a fost un mesaj concret și ne-a asigurat de parteneriat și cam asta a fost. Fiecare a transmis opinii, foarte multe dintre ele regăsindu-se în scandările din piață, mă refer în special la chestiuni de reformă electorală, de reformă administrativă, de înființare a unei agenții de confiscare a averilor obținute ilicit. Au fost multe propuneri și, după întâlnire, cred că lumea a așteptat ce o să se întâmple.

Combaterea anticipatelor a fost una din principalele mele preocupări de când am văzut că a apărut în presă această idee. Important este că, în perioada care urmează, la solicitarea pieței și a oamenilor să vedem că se mișcă unele lucruri și, până acum practic, cred că e destul de clar că nu am câștigat ceva. A căzut un Guvern, am blocat partidul mare din Opoziție din dorința de a profita de acest moment, de abia de acum încolo apare posibilitatea să apară niște lucruri în ton cu ce strigau oamenii. De acum încolo poate să urmeze și trebuie să fie liberalizat cu adevărat accesul în politică, să scădem pragul electoral. Trebuie să intrăm în reforma administrației care trebuie decuplată de politic. Trebuie să consultăm pe cineva, să ne ajute să facem o admistrație puternică și trebuie să începem să gândim politici publice pentru cetățeni", a declarat Mihai Dragoș.

Raluca Sâmbotin, specialist în politici publice: "Poate că a început în România o conversație despre valori"

"Mișcările civice arată clar că asistăm la o criză de leadership, nu numai a clasei politice, dar și a administrației publice. Oamenii au spus "stop, trebuie să o luăm de la capăt". Poate că a început, în România, o conversație despre valori, care va fi profilul următorului om politic și al funcționarilor publici. De fiecare dată când intru în Parlament, văd un afiș: 'legea se face sub ochii tăi, deschide-i!'. Până acum, mi se pare că a existat o distanță mare între Parlament, decidenți și societatea civilă. Cred că societatea civilă a spus: 'este momentul să luați act de dorințele noastre'", a spus Raluca Sâmbotin.

Barbu Mateescu, sociolog: "E o problemă pentru celelalte componente ale scenei politice: cum reușesc să managerieze o generație cum nu a mai fost în România"

"România se mișcă cu viteze foarte diferite și e un lucru foarte important. Am văzut o Românie în piață care nu e reprezentată. Mai mult decât numele propus de prim-ministru, mi-au atras atenția lucrurile despre care vorbea Liviu Dragnea. Practic, președintele partidului a reafirmat ce e important: stabilitatea financiară, mărirea pensiilor, despăgubirile pentru fermieri. Până aici, greutatea, de fapt, cade pe celelalte partide din scena politică cărora PSD le spune: 'nu știm dacă e o decizie strategică, noi avem electoratul nostru la care suntem atenți, voi vă descurcați cu piața, noi facem un pas spre cerere'. E o problemă, deci, cred eu pentru celelalte componente ale scenei politice: cum reușesc să managerieze o generație cum nu a mai fost în România, înseamnă un stil de a obține informații, o anumită relaționare apropo de viitorul României. Este o provocare specială", a precizat Barbu Mateescu.

Miruna Vlada, scriitoare: "Nu cred că avem nevoie de un erou salvator"

"În primul rând, cred că în stradă s-au auzit niște voci care, în toată această periodă, nu s-au mai auzit niciodată, dar nu pentru că nu ar fi vrut. Toate categoriile socio-profesionale care au fost în stradă au fost prezente în spațiul public numai că nu le-a auzit nimeni. Ce cred eu că a lipsit nu a fost bunăvoința, a fost ascultarea și nu ascultarea pasivă, odată la patru ani. Democrația este un exercițiu permanent care are nevoie de investiții materiale și emoționale și răbdare. Cred că nerabdărea care ne face să fim dezamăgiți că în piață nu sunt lideri e periculoasă pentru că e un punct de vedere care discreditează foarte ușor democrația și pluripartidismul și care poate duce la varianta 'eroului salvator'. Nu cred că avem nevoie de un erou salvator, ci fiecare să contribuim, fiecare să fie un erou salvator, să respecte niște reguli și să reprezinte niște idei, și să reprezinte niște valori. E tragic că un eveniment tragic ne face să vorbim despre valori, lucru care ar trebui să se întâmple zi de zi prin practica dialogului și a consultărilor publice", este de părere Miruna Vlada.

"Acuzăm la politicienii noștri lucruri pe care noi nu le punem în practică"

"Urletul celor din piață și a celor din casă, care au solidari cu cei din piață, cred că e acesta: al absenței statului de lângă cetățeni. Așa am văzut lucrurile. Statul, din păcate, a ajuns să fie asociat cu jocuri de culise care, din păcate, nu sunt la vedere. Toate marile negocieri care au determinat ultimele Guverne s-au făcut în spatele ușilor închise. Acest lucru arată tinerilor că, de fapt, ei nu există pentru aleșii lor. Din ce am urmărit, din discuțiile pe Facebook, pe mine mă sperie intolerența și vânătoarea de vrăjitoare care are loc și care nu are legătură cu faptul că trebuie să arătăm că învățăm ceva din această tragedie. Întrebarea este când facem ceva, ieșim în stradă, ne așteptăm să apară un lider și un program politic? Observ că mulți încep vânătoarea de vrăjitoare și când îi întrebi concret ce ar trebui făcut, încep să găsească scuze și ne întoarcem din nou: acuzăm la politicienii noștri lucruri pe care noi nu le punem în practică", a explicat Miruna Vlada.

Ciprian Stănescu, director Corporate Affairs la Institutul Aspen România: "Nu cred că România poate funcționa dacă toată lumea își dă demisia"

"Este nevoie să ne uităm, cum am făcut și la precedenta emisiune aici, încă o dată mai adânc în profunda criză de valori, de care vorbea și Miruna, mai devreme. Nu văd o criză politică: avem un Parlament, o majoritate, avem un prim-ministru propus care poate că nu e atât de tehnocrat pe cât ar vrea unii să fie, care bănuiesc că va trece. Cum ajungem să avem o Românie mai bună? Atunci când fiecare dintre noi vom face lucrurile mai bine și atunci când unii dintre noi, care se vor simți pregătiți, vor găsi calea de a intra în sistem. E greu să intri, să rămâi și să faci ceva, dar nimic nu e imposibil. Cred că ar trebui să nu uităm că în stradă se mai cere ceva și anume demisia. Am auzit, în toate aceste seri, 'demisia' și pericolul, apropo de partide, e că se cere aproape demisia tuturor. Nu cred că România poate funcționa dacă toată lumea își dă demisia. 'Utopia salvează România', cum spunea cineva. Realitatea este că trebuie să fim mai atenți cu utopiile", a afirmat Ciprian Stănescu.

Clara Volintiru, doctor în economie politică: "Principalul factor de distrugere a credibilității partidelor, în ziua de astăzi, este lipsa unei politici de cadre"

"În România au fost multe lucruri bune, în ultimii 26 de ani și e important să construim mai departe de unde s-a lăsat ștafeta. Este important să finalizăm acest an cu toate serviciile publice de calitate necesare, de care și victimele și oamenii au, în continuare, nevoie. Cred că demisiile, schimbările pot fi un factor de risc, din acest punct de vedere (...) Din nefericire, consider că principalul factor de distrugere a credibilității partidelor, în ziua de astăzi, este lipsa unei politici de cadre. Trebuie responsabilizate partidele existente", a declarat Clara Volintiru.