MENIU

IOAN NICULAE: Producătorii de gaze sfidează Guvernul României și industria românească

Ioan Niculae

Patronul Intergro critică dur Guvernul Ponta pentru modul în care a reglementat prețul gazelor pentru industriașii români, dar și pe producătorii de gaze care nu vor să mai vândă gaze către aceștia. 

"Această HG 22 din 22 ianuarie 2013 și OUG 7 23 ianuarie 2013 a fost o prostie. Au legat în mod arbitrar, fără aprobare din partea Consiliului Concurenței, au legat un anumit segment de piață, cea reglementată, de cea liberă. În fiecare trimestru au crescut prețurile până la 57-58% la în ianuarie 2014. De la 45 de roni, la 78 de roni pe Mw. Din aprilie vor să crească din nou prețurile la gaz, ceea ce va însemna o creștere de 101%. Nicăieri în lumea civilizată prețurile nu cresc cu mai mult de 10%. Au mai crescut și prețul transporturilor la gaz. Am atras atenția că aceste acte vor fi moartea industriei românești. Sunt actele ale Guvernului Ponta. Miercuri, Guvernul a aprobat o modificare la OUG, dar până vineri ne-am trezit că nu aveam nicio ofertă de gaz, cei doi producători de gaz au sfidat Guvernul României. Dacă este să vorbesc de cei producători, primul care a dovedit o anumită flexibilitate, începând de luni a fost Petromul, dar firma de stat nu a dat niciun semn, Romgazul. Noi am început deja oprirea, vom merge cu 2-3 fabrici înainte, azi mai mergem cu una singură, noi avem obligații de livrare de îngrășăminte la țară. De la 1 mai vom opri complet. La nivel de Interagro sunt peste 10.000 de oameni, dar la nivel de țară sunt peste 60.000 de oameni care depind de noi. Același lucru se va întâmpla și în metalurgie. Nu pot să ajung eu la primul-ministru, nici nu cred că trebuie să ajung. Se vor opri sute de fabrici. Din studiile pe care le-am făcut, 50% din industrie se oprește, 550.000 de locuri de muncă. Numai în chimie am investit peste 400 de milioane de euro", a declarat Ioan Niculae, la Jocuri de Putere.

"Nu vor putea să facă agricultură fără îngrășăminte. Ieri am fost să negociez cu Gazprom și un stat străin a fost de acord să mă primească și după mai puțin de trei ore de discuție au acceptat ambele puncte pe care le-am cerut, reduceri de preț și facilități la plată", a adăugat Niculae.

"Ce se întâmplă acum e tragedia finală, e bomboană pe colivă", a concluzionat cel mai bogat român.