MENIU

Importanta echiparii masinii cu anvelope off road (P)

Importanta echiparii masinii cu anvelope off road (P)

Vehiculele de teren au inceput sa fie tot mai apreciate de catre soferii romani datorita garzii la sol mai ridicate si capabilitatea masinilor de a traversa zone de teren accidentat usor. SUV-urile, cum sunt denumite mai popular, sunt construite mai robust, pentru a rezista la socuri mai intense si pentru a putea fi conduse cu usurinta in zone dezafectate sau fara asfalt, respectiv pe carosabil deteriorat. Pe langa garda la sol mai ridicata, unghiul de atac al masinii este diferit si exista ameliorari importante la nivelul suspensiei si al puntilor in comparatie cu o masina obisnuita conceputa pentru drumuri normale.

Pe langa diferentele la nivel de suspensie si prezenta unor diferentiale care transmit puterea diferit la rotile masinii, vehiculele de teren sunt adesea echipate cu anvelope off road ce maresc aderenta pe teren accidentat si sunt foarte diferite in comparatie cu anvelopele normale. Un set de anvelope 4x4 este esential pentru orice masina care circula in proportie mare fie pe teren accidentat sau neasfaltat, fie pe pamant umed in timpul sezonului ploios sau pe teren cu zapada abundenta.

             Rolul unor anvelope 4x4

Anvelopele off road au o constructie diferita atat la nivel de compusi si cauciuc folosit la fabricare, cat si la forma profilului. Banda de rulare este formata din blocuri de cauciuc de dimensiuni marite, amplasate strategic pe toata suprafata de contact pentru o aderenta sporita pe zone de condus dificile precum noroi, zapada sau pamant.

Cauciucul folosit in compozitia acestor anvelopele este mult mai rigid, pentru a putea rezista la o folosire indelungata si la socurile intense care apar odata cu condusul in zonele fara asfalt. Riscul de acvaplanare este scazut considerabil, banda de rulare avand o forma ce permite o eliminare rapida a apei de pe suprafata de contact. Un set de anvelope off road poate schimba complet tinuta de conducere a unui autoturism, oferindu-i aderenta si performanta necesara pentru a putea fi condus in zone greu accesibile.

Un set de anvelope 4x4 se monteaza pe jante tabla in cele mai multe cazuri, nefiind recomandate jantele de aliaj pentru condusul in zonele cu teren dificil, aspectul jantelor deteriorandu-se mai rapid fiind foarte expuse la socuri cu terenul accidentat. Se recomanda sa aveti jante tabla 15 sau jante aliaj 15, pentru a putea monta anvelope cu balon mai intalt, ce va permite a absorbtie mai rapida si mai buna a socurilor. Este important sa validati toate dimensiunile de cauciucuri pe care le montati si care nu sunt inscrise in cartea masinii ca fiind deja omologate de catre producator.

Daca doriti sa achizitionati un set de anvelope off road, nu va axati doar pe aspectul comercial si sa preferati anvelope ieftine, mai ales in conditiile in care intentionati sa le folositi pe un teren accidentat. Tineti cont mai ales de performanta oferita de un anumit profil raportat la modul in care veti folosi anvelopa si daca va satisface nevoile. Tineti cont, in acelasi timp, ca anvelopele sunt singurul si cel mai important contact pe care masina il are cu carosabilul, prin urmare alegerea si calitatea lor au un rol important in pastrarea sigurantei condusului si pentru sporirea performantelor globale.

Mai multe articole despre:
cauciucuri iarnă anvelope anvelope de iarnă