MENIU

Cozmin Gușă:Iohannis are problema câștigării mandatului.Textura mandatului său e una de debaronizare

<p>Cozmin Gușă:Iohannis are problema c&acirc;știgării mandatului.Textura mandatului său e una de debaronizare</p>

Consultantul politic, Cozmin Gușă, a declarat, luni seară, la emisiunea Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că președintele Klaus Iohannis "are problema câștigării mandatului", iar "dacă nu va înțelege că textura mandatului său este una de debaronizare" și una prin care "începi să bați un pas de defilare pentru reconstrucția României", atunci actualul șef de stat va avea probleme.

"Iohannis are niște mari avantaje și niște probleme, în același timp. Băsescu a ajuns să conducă, timp de zece ani România, din cauză a două greșeli, una, de fapt, inadvertență. Prima: greșeala unui om educat și instruit de către statul român, Adrian Năstase, de a prefera lăcomia și un anumit subiectivism, în locul unei guvernări bune, de care era în stare, și în locul unei reformări politice, de care, de asemenea, era în stare (...) iar a doua inadvertență, prin care Băsescu și-a perpetuat mandatul cu încă cinci ani, a fost cea prin care Mircea Geoană a preferat să fie indisciplinat în campanie, și Mircea Geoană un produs al statului român, poate la fel de sofisticat ca și Adrian Năstase, dar cu defecte personale care au generat al doilea mandat al lui Băsescu. Nu avem ce să îi reproșăm lui Băsescu în condițiile în care doi oameni pe care i-am categorisit ca fiind cu mai multă carte și cu mai multă aplicabilitate, au făcut greșeli majore din cauza unor defecte personale majore pe care le au", a declarat Cozmin Gușă.

În acest sens, consultantul politic a afirmat faptul că  "în momentul în care nu-ți respecți mandatul și textura mandatului", Klaus Iohannis având un mandat "cu o textură anti-Ponta și anti-baroni, atunci s-ar putea să ai probleme". 

"Klaus Iohannis are problema câștigării mandatului, pentru că, într-o proporție majoritară, înafară de talentul lui Iohannis, înafară de faptul că a fost natural, înafară de faptul că și-a dus o campanie curată, aici a fost un vot major anti-Ponta și anti-baroni, iar în momentul în care nu-ți respecți mandatul și textura mandatului, Klaus Iohannis are un mandat cu o textură anti-Ponta și anti-baroni, atunci s-ar putea să ai probleme. Eu nu îi doresc să aibă probleme lui Klaus Iohannis, pentru că România are foarte mari probleme, astăzi, îi doresc să aibă succes și m-aș bucura să aibă succes. A avut, în marea majoritate a voastră de la Realitatea, a realizatorilor un mare sprijin, în comparație cu Ponta, dar, dacă nu va înțelege că textura mandatului său este una de debaronizare și este una prin care, cu multă sinceritate, începi să bați un pas de defilare pentru reconstrucția României, atunci Klaus Iohannis nu va avea, la rândul său, șanse. Repet, el nu a făcut, deocamdată, greșeli care să îl pună la colț. El este, sigur, cu o pornire mai grea, dar, uite, pornirea asta, dacă ne uităm doar la scadalul Microsoft, la cât de înțelenit este mediul politic cu cel administrativ, din România, probabil că am putea să o categorisim ca fiind un blocaj. Un om care se duce să lucreze, se duce să lucreze cu unelte", a explicat consultantul politic.

Pe de altă parte, Cozmin Gușă a subliniat faptul că România este singura, din zonă, care a rămas consecventă parteneriatului strategic cu Statele Unite și că 'strategia' de care este înconjurată i-a scăpat diplomației românești. Totodată, Cozmin Gușă a punctat faptul că "aliniamentul de pe Prut-Nistru este cel mai important aliniament geopolitic al momentului și al următorilor 20 de ani".

"Probabil și Klaus Iohannis, ca un sas organizat de la Sibiu, își caută uneltele. Sper să le găsească mai repede, pentru că, în contextul actual, care lui Ponta, săracul, nu i se pare complicat apropo de Ucraina, vă spun eu că este mega complicat, pune România într-o postură de alb sau negru, pentru că așa cum s-a discutat ieri, noi suntem consecvenți, dar din păcate, în zonă am rămas singurii consecvenți parteneriatului strategic cu Statele Unite, în rest, suntem înconjurați printr-o strategie foarte sofisticată, care a scăpat diplomației noastre, atentă la contracte mici, de genul Microsoft sau firmele lui Sebi Ghiță. Deci această strategie a scăpat diplomației noastre și, astăzi, de la Moldova, trecând prin Ucraina, Ungaria, Serbia sau Bulgaria, chiar și Marea Neagră, suntem înconjurați cu influență majoritar de tip putinist, o influență de tip euroasiatic și relația dintre noi și americani este asta: ei se pot baza pe noi sută la sută, noi așteptăm să ne bazăm pe ei sută la sută, pentru că, până acum, gesturile pe care le-au făcut, apropo de ranforsarea acestei granițe, acestei insule, pentru că am ajuns aproape să fim o insulă, sunt insuficiente. Sper ca această criză generată de război, această criză din România, acest proamericanism despre care noi vorbim să trezească mai repede o administrație Obama care a fost extrem de adormită, în ceea ce ne privește. Dar, atenție, aliniamentul de pe Prut-Nistru este cel mai important aliniament geopolitic al momentului și al următorilor 20 de ani, în interacțiunea care se face între lumea de tip euroatlantic și lumea de tip euroasiatic, între o democrație de tip liberal și niște autocrații care se pot organiza pe la Shanghai cu armatele lor, iar România are un rol, în istorie. Suntem în această zonă în care cineva trebuie să înțeleagă că putem juca un rol major și cu eforturi destul de mici, am putea să aveam beneficii foarte mari", a adăugat Cozmin Gușă. 

În acest sens, Cozmin Gușă a afirmat că speră că Iohannis va înțelege acest lucru și că "își va alege colaboratorii potriviți, nu oameni care deja își împart funcții".

"Eu sper ca noul președinte Iohannis să înțeleagă bine lucrul ăsta și să își aleagă colaboratorii potriviți, nu oameni care deja își împart funcții, nu oameni care scriu un program de guvernare execrabil. Îmi pare rău pentru Cătălin Predoiu, este un băiat inteligent, este unul dintre puținii politicieni care știe geopolitică, programul de guvernare pe care l-a schițat este o schiță care are niște propoziții și mai are și niste versuri din Eminescu. Cu toții îl iubim pe Eminescu, dar România nu are timp de poezii, astăzi, când vorbim de program de guvernare", a conchis Cozmin Gușă.