MENIU

"ZIUA BUNICILOR" pe 1 octombrie - propunere a unor senatori PNL

"ZIUA BUNICILOR" pe 1 octombrie - propunere a unor senatori PNL

Un grup de senatori PNL propune ca în prima zi din octombrie să fie sărbătorită "Ziua Bunicilor", pentru a arăta "preţuirea şi recunoştinţa societăţii pentru stăruinţa depusă de bunici în educarea generaţiei în creştere, asigurând succesiunea păstrării tradiţiilor şi valorilor naţionale".

Propunere legislativă privind declararea zilei de 1 octombrie - Ziua Bunicilor a fost înregistrată la Senat, care este primă Cameră sesizată, şi se află în prezent în consultare publică.

Iniţiatorii propun ca ziua de 1 octombrie să fie declarată "Ziua Bunicilor", prilej cu care Parlamentul, Guvernul, autorităţile publice centrale şi locale pot organiza manifestări publice cu fonduri asigurate din bugetele locale sau din bugetul autorităţilor şi instituţiilor publice.

Aceştia menţionează că în fiecare an, la 1 octombrie, toate statele membre ONU marchează, prin diverse evenimente, "Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice", instituită în anul 1990, prin rezoluţie, de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Semnatarii mai arată că, potrivit Oficiului European de Statistică (Eurostat), aproape o treime din cetăţenii Uniunii Europene vor avea vârsta de peste 65 de ani până în anul 2050.

"Se poate îmbătrâni frumos dacă şi societatea din care facem parte e capabilă să înţeleagă nevoile vârstei a treia şi problemele cu care se confruntă", apreciază iniţiatorii.

Autorii proiectului precizează că, în Franţa, prima duminică din luna martie sunt sărbătoriţi bunicii, în Irlanda, "Grandmother’s Day" a reuşit să formeze o reţea de organizaţii care sărbătoresc acest eveniment pe 25 aprilie în fiecare an, iar Republica Moldova pe 25 octombrie există "Ziua bunicii".

Îniţiatorul principal al propunerii legislative este senatoarea PNL Steliana Miron, iar cosemnatari sunt senatorii liberali Marin Burlea, Ioan Cristina, Marius-Petre Nicoară, Doina-Anca şi Ştefan Băişanu.

Mai multe articole despre:
senatori PNL Sărbătoare ziua bunicilor