MENIU

Zi de foc în PSD. Votul pe moțiune, decis în CEx

Zi de foc în PSD. Votul pe moțiune, decis în CEx / Foto: Inquam Photos, Octav Ganea

Zi de foc în PSD, înainte cu doar 24 de ore de Congres. Conducerea partidului urmează să decidă când ar trebui votată moțiunea de cenzura. Sunt PSD-iști care susțin că votul ar trebui dat înainte de începerea sesiunii ordinare în parlament. 

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD se reuneşte din nou, astăzi, urmând să fie luate în discuţie data votului în cazul moţiunii de cenzură şi detalii legate de congresul formaţiunii din ziua următoare.

"Noi ne dorim să votăm cât mai repede, pentru că, în momentul ăsta, orice zi în plus cu Guvernul Orban este pierdere pentru ţară, atât sanitar vorbind, cât şi economic. Deci, sperăm ca vineri să se valideze un calendar, care să fie în linie cu această dorinţă", a afirmat Romaşcanu, miercuri, după şedinţa CExN.

Potrivit lui Romaşcanu, demersurile PSD referitoare la moţiunea de cenzură sunt "fundamentate legal", nu ţin cont de acţiunile PNL, subliniind că "s-a discutat cu absolut toată lumea", cu excepţia PMP şi PNL, în privinţa susţinerii acestei iniţiative. Romaşcanu a afirmat că "discuţiile sunt în curs" şi cu UDMR.

Moţiunea de cenzură a PSD a fost citită, joi, în şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, în prezenţa premierului şi a mai multor membri ai Guvernului.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că liberalii au luat decizia de a declanşa conflictul juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament privitor la depunerea moţiunii de cenzură de către social-democraţi. În opinia sa, demersurile PSD reprezintă "o lipsă de respect" faţă de prevederile constituţionale şi "o băşcălie".

Atacul la Curtea Constituţională referitor la moţiunea de cenzură este "doar un tertip" ca Guvernul "să mai stea câteva zile în plus la Palatul Victoria", au replicat reprezentanţii Partidului Social Democrat.

Despre congresul de sâmbătă, purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Lucian Romaşcanu, afirma miercuri că vor fi 1.509 delegaţi, împărţiţi în 38 de centre teritoriale, un altul fiind la la Palatul Parlamentului unde vor fi maximum 20 de delegaţi.

El a adăugat că aceste centre teritoriale vor fi dotate cu aparatură audio-video pentru transmiterea live a acestui eveniment, iar toată lumea va avea acces pe ecrane la imaginile din toate celelalte centre.