MENIU

Zegrean, fostul şef al CCR: Iohannis îşi face treaba. Asta ar fi motiv de suspendare?

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat, marţi, că şeful statului nu poate fi obligat să desemneze ca prim-ministru o persoană pe care nu o doreşte, iar acesta nu poate fi un motiv de suspendare.

"Să vină cu altă propunere (PSD, n.red.). Asta se poate face. Nu-l poate obligă nimeni pe preşedinte să desemneze o persoană pe care nu o doreşte", a precizat Zegrean.

Întrebat cum comentează faptul că în spaţiul public a fost vehiculată ideea suspendării preşedintelui, Augustin Zegrean a spus, în contextul respingerii propunerii PSD pentru funcţia de premier, că şeful statului doar "îşi face treaba".

"Asta ar fi un motiv de suspendare? El îşi face treaba. Constituţia îi da voie să desemneze sau nu persoană care i-a fost propusă", a adăugat fostul preşedinte al CCR.

"Constituţia spune că în urmă discuţiilor cu partidele care au câştigat în alegeri trebuie să numească o persoană care să formeze guvernul. Atâta spune", a mai adăugat Zegrean.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu acceptă propunerea PSD şi ALDE că Sevil Shhaideh să fie premier. Şeful statului nu a prezentat motivele pentru care refuză nominalizarea lui Shhaideh, scrie Ziare.com.

El a spus că aşteaptă o altă propunere, în ciuda faptului că liderul PSD Liviu Dragnea anunţase deja că nu va merge cu alt nume în afata de Sevil Shhaideh la Cotroceni.

Amintim că în săptămâna dinaintea Crăciunului Iohannis a avut consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament în urmă alegerilor din 11 decembrie. În cadrul discuţiilor, preşedintele a primit două propuneri - Sevil Shhaideh, din partea PSD şi ALDE, şi Eugen Tomac, din partea PMP.

Iohannis a spus că vrea să mai poarte şi alte discuţii înainte să îşi anunţe decizia, dar că după Crăciun va spune pe cine desemnează premier. Surse din PSD spuneau atunci că preşedintele vrea să aibă întâi o discuţie cu Sevil Shhaideh. Însă nu există informaţii că această întâlnire ar fi avut loc.

Rămâne de văzut cum vor reacţiona social-democraţii. Liviu Dragnea anunţase că nu va face altă propunere în afară de Sevil Shhaideh iar multe voci din PSD şi ALDE au ameninţat cu suspendarea preşedintelui. Este vehiculată acum şi posibilitatea că PSD să meargă la Cotroceni cu propunerea că Liviu Dragnea să fie premier, deşi legea nu îi permite să ocupe o astfel de demnitate în urmă condamnării sale în Dosarul Referendumului.

Mai multe articole despre:
Liviu Dragnea Klaus Iohannis Sevil Shhaideh