MENIU

Voicu: Comisia de Cod electoral ia în discuție, luni, Legea privind votul prin corespondență

Președintele Comisiei de Cod electoral, Mihai Voicu, a anunțat, marți, că biroul comisiei va discuta, luni, cu reprezentanții grupurilor parlamentare despre Legea votului prin corespondență.

"Biroul Comisiei parlamentare de Cod electoral se va întâlni luni, 24 august 2015, cu reprezentanții grupurilor parlamentare pentru a discuta proiectul Legii votului prin corespondență", a afirmat Voicu într-un comunicat de presă.

În acest sens, Voicu a subliniat că obiectivul PNL rămâne adoptarea Legii votului prin corespondență, în timp util, pentru a fi aplicată la viitoarele alegeri parlamentare.

Totodată, prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, declara, pe 15 august, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, că dacă există voință politică, nu este deloc complicat ca votul prin corespondență să fie adoptat cât mai repede.

"Am văzut acest lucru şi în ultimele zile, în legătură cu re-examinarea Codului Fiscal. Acolo unde este responsabilitate si voinţă politică, lucrurile găsesc soluţia de rezolvare. Nu sunt vorbe goale, dar până la urmă contează şi voinţa de a aduce lucrurile la un sfârşit bun. Eu cred că într-o sesiune extraordinară încap ambele subiecte, şi re-examinarea votului fiscal si votul prin corespondenta. De aceea, am şi purtat, alături de colegii din conducerea PNL, Gorghiu şi Blaga, discuţii intense pentru a pregăti un acord politic pe reexaminarea Codului Fiscal.  

Mediul de afaceri are nevoie de încrederea stabilităţii acestei legi pe termen lung. Eu am zis 10 ani, nu mi se pare un termen hazardat, dacă convenim un model care să nu dezechilibreze Finanţele ţării, să nu ne vândă iluzii, şi mai ales să nu vândă iluzii cetăţenilor şi oamenilor de afaceri.  
Adevărul este că deşi economia este stabilizată suntem departe de momentul să ne permitem simultan şi o relaxare fiscală exagerată şi cheltuieli bugetare neproductive, exagerate", preciza Cătălin Predoiu.

Prim-vicepreședintele PNL reamintea faptul că "votul prin corespondenţă este o datorie restantă a mediului politic faţă de Diaspora".

"Nu vreau să trecem cu vederea că majoritatea este responsabilă de neadoparea acestui vot prin corespondenţă, iar dincolo de realizările politice ale PNL-ului, ale lui Iohannis este important ce oferim Diasporei. Diaspora merită un program special pe termen lung, pentru că ea trebuie conectată la viaţa ţării", a mai spus Predoiu.

În aceeași măsură, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, scria, joi, pe Facebook că Parlamentul "are ocazia de a face dreptate" cetăţenilor români din diaspora şi să adopte în sesiunea parlamentară extraordinară legea votului prin corespondenţă, adăugând că speră ca noua conducere a PSD "să renunţe la ostilitatea manifestată până acum faţă de diaspora", potrivit Mediafax.

La Comisia electorală condusă de liberalul Mihai Voicu au fost înregistrate mai multe propuneri, privind votul prin corespondenţă, însă membrii comisiei nu au ajuns la un acord pe această temă, în sesiunea parlamentară februarie-iunie, deşi toate partidele anunţaseră, după alegerile prezidenţiale, că aceasta este o prioritate legislativă.