MENIU

VIZE SUA. Corlăţean avertizează Washingtonul cu "regula reciprocităţii"

Ministrul de Externe Titus Corlăţean este optimist în privinţa perspectivei ridicării vizelor SUA pentru cetăţenii români. El a avertizat însă Washingtonul cu impunerea unei "reguli a reciprocităţii".

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a comentat, la Realitatea TV, subiectul vizelor SUA pentru cetăţenii români, spunând că ar fi bine să nu se ajungă la momentul în care să aplicăm regula reciprocităţii. 

"Subiectul vizelor este în permanenţă în dialogul pe care îl avem cu partenerii americani. Rezultatul s-a văzut în urmă cu câteva luni atunci când am ajuns de la acea faimoasă rată de 24-26% rată de respingere a cererilor de vize formulate de cetăţenii români, la doar 11%. Anul acesta vom intra practic în criteriile care sunt prevăzute într-un proiect legislativ. Ceea ce noi aşteptăm, şi facem lobby, dar vă asigur că există un subiect între UE şi SUA, este ca această chestiune legislativă să treacă prin Congres. A trecut prin Senat, există cea de a doua cameră, sperăm să fie adoptată. Ar fi bine să nu ajungem la acel moment, am spus-o şi prietenilor americani, în care să aplicăm nişte reguli europene reconfirmate de Parlamentul European, regula reciprocităţii. Nu e vorba de ameninţare, este o poziţie a UE", a spus Corlăţean. 

"Dacă acest proiect legislativ ar fi adoptat, noi, în cursul acestui an fiscal american vom putea, sunt convins, că îndeplinim aceste criterii", a mai spus ministrul de Externe.

Mai multe articole despre:
UE SUA Titus Corlăţean vize SUA