MENIU

VIOREL CATARAMĂ își va anunța candidatura la PREZIDENŢIALE

<p>VIOREL CATARAMĂ&nbsp;</p>

Omul de afaceri Viorel Cataramă își va anunța, marți, într-o conferință de presă, candidatura la alegerile prezidențiale din acest an.

Cataramă a debutat în politică în 1990, când a fost ales membru în Comitetul Director al PNL — Aripa Tânără (PNL-AT), până la 30 iunie 1992, iar în 1992 a devenit președintele Noului Partid Liberal (NPL), înființat la 23 iulie 1992.

În 1996 este ales prim-vicepreședinte PNL, funcție pe care o deține până în 1997, an în care devine vicepreședinte PNL. Viorel Cataramă a mai ocupat postul de vicepreședinte și în perioada 1993-1996.

În 1999 a fost ales președintele Partidului Național Român, iar în 2001, prim-vicepreședinte al Partidului Alianța pentru România. În 2002 devine pentru a doua oară vicepreședinte al PNL, iar din 2003, vicepreședinte al Filialei București a PNL.

La sfârșitul lui ianuarie 2010, liberalul Viorel Cataramă și-a anunțat candidatura la funcția de președinte al PNL, precizând că are ca scop formarea unui guvern de dreapta, împreună cu PDL și cu largă susținere parlamentară. Ulterior, acesta și-a retras candidatura.

Consiliul Național Executiv al PNL a decis la 15 martie 2010 excluderea lui Viorel Cataramă, decizia fiind luată cu 39 de voturi pentru, 6 împotrivă și 4 abțineri.

Omul de afaceri Viorel Cataramă s-a născut la 31 ianuarie 1955 în Bacău.

A absolvit Academia de Studii Economice din București — Facultatea de Comerț în 1980.

Își începe activitatea profesională ca șef de serviciu la Întreprinderea de Casete Radio și TV București, lucrează ca economist în cadrul 'Tehnoforestexport' — o importantă întreprindere de comerț exterior, devenind ulterior director pentru Europa de Est al firmei Belco — Belgia (economist — Camera de Comerț și Industrie a României). După 1990, se implică în domeniul afacerilor, devenind proprietarul grupului de firme 'Elvila' (mobilă). În 1991 este numit secretar de stat la Ministerul Comerțului și Turismului.

În 1993 este ales vicepreședinte al Uniunii Generale a Industriașilor din România, în 1994 devine președinte al filialei București a Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, iar în 1996, vicepreședinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România. Anul 2002 marchează alegerea sa ca membru în Comitetul Director al Asociației Producătorilor de Mobilă din România.

A deținut cotidianul 'Ora' și 'Viitorul românesc', publicație pe care a subvenționat-o până în anul 2000.

Viorel Cataramă a fost președintele SAFI (Societatea de Asistență Financiară și Investiții), un fond de investiții în urma căruia au fost păgubiți mulți investitori. Procesul SAFI s-a încheiat cu neînceperea urmăririi penale.