MENIU

Viktor Orban vine în România într-un moment tensionat al relației București- Budapesta

<p>Viktor Orban&nbsp;</p>

Premierul Ungariei Viktor Orban vine joi în România, la invitația liderilor UDMR, într-o perioadă tensionată a relațiilor bilaterale Budaesta-București. Orban nu are întâlniri programate cu omologii săi de la București.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va veni, joi, în România, la invitaţia liderului UDMR, Kelemen Hunor, care a precizat că are ”întâlniri periodice destul de bine programate, de trei-patru ori pe an”, cu prim-ministrul ungar şi ”este un semn de normalitate”.

”Mâine ne întâlnim la Satu Mare şi vom face un apel de mobilizare pentru comunitatea maghiară. Eu am întâlniri periodice destul de bine programate, de trei-patru ori pe an, cu premierul Ungariei şi este un semn de normalitate”, a declarat Klemen Hunor, miercuri, la Cluj-Napoca, potrivit News.ro.

Ultima vizită a premierul ungar Viktor Orban în România a avut loc la sfârşitul lunii iulie, când a participat la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Ionuț Vâlcu, a afirmat miercuri că declarațiile pe care unii oficiali ungari le-au făcut recent la adresa Românei nu sunt în spiritul valorilor europene, lucru pe care ministrul Lazăr Comănescu l-a transmis omologului său maghiar la reuniunea ministerială a NATO de la Bruxelles, notează Agerpres.

"Un astfel de mesaj, astfel de declarații nu sunt (...) în spiritul valorilor europene pe care România le apără. Am transmis foarte clar pe canalele diplomatice părții maghiare, inclusiv prin intermediul ambasadorului Ungariei la București, dar și ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, i-a transmis omologului său ungar, în marja reuniunii ministeriale a NATO care are loc zilele acestea la Bruxelles, acest lucru", a spus Vâlcu, într-o conferință de presă la MAE.

El a adăugat că lucrurile trebuie privite "către secolul XXI și în spiritul valorilor secolului XXI".

"Ați putut vedea cu toții ieri ministrul de externe ungar a avut niște declarații pe care le-a acordat mass-media din România prin care specifica faptul că România e un partener strategic al Ungariei. Ei bine, sperăm ca declarațiile respective să se concretizeze și să se reflecte și prin fapte. (...) E foarte ușor să escaladezi o temă, însă e mai greu să construiești", a punctat oficialul MAE.

Acesta a precizat că România rămâne în continuare angajată să construiască parteneriatul strategic pe care îl are cu Ungaria.

Relațiile diplomatice dintre România și Ungaria nu sunt dintre cele mai bune, s-au înrăutățit după 2012, a declarat vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, într-o conferință de presă la sediul Fidesz, după cum a informat publicația index.hu.

Întrebat dacă pentru deteriorarea relațiilor dintre România și Ungaria poate fi considerată responsabilă și Budapesta, Semjen a răspuns că poate spune, cu conștiința curată, că nu.

"Întotdeauna am lăsat de la noi să fie cum zic ei — ca să zic așa — dar acum suntem puși la zid. Diplomația maghiară ar putea fi criticată eventual pentru că nu a dat cu pumnul în masă mai devreme", a susținut acesta.

Conform index.hu, vicepremierul ungar a mai acuzat statul român că supune liderii comunității maghiare din România unor presiuni politice, "prin proceduri mascate în justiție".

Mai multe articole despre:
România UDMR Ungaria Viktor Orban