MENIU

Victor Ponta-Klaus Iohannis, replici dure pe tema retrocedărilor

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a afirmat miercuri-seară, în cadrul celei de-a doua dezbateri televizate electorale, înaintea turul doi al alegerilor prezidențiale, că i se pare revoltător faptul că există ”un alt mare scandal în privinţa retrocedărilor” și că Viorel Hrebenciuc şi Ilie Sârbu ”au pregătit retrocedarea ilegală a zeci de mii de hectare”. În replică, contracandidatul său, Victor Ponta, l-a acuzat că, din funcția de primar, din cele 1.976 de cereri de retrocedări,  Klaus Iohannis a rezolvat ”164 doar pentru unii”.

Klaus Iohannis:Mi se pare interesantă abordarea domnului Ponta, însă mi se pare revoltător că dacă acum câțiva ani politicienii corupți se ocupau de retrocedări de câteva zeci de hectare, iată că acum avem un foarte mare scandal în privinţa retrocedărilor. Domnii Hrebenciuc şi Sârbu au pregătit retrocedarea ilegală a zeci de mii de hectare de pădure.

Victor Ponta: Haideți să vă spun cum se face lucrul bine făcut la Primăria Sibiu, de exemplu. Cereri de retrocedări — 1.976 ați avut până acum. Retrocedate — 164 din 1.976, trimise la ANRP — 586, nesoluționate după 14 ani de când sunteți primar — 401, redirecționate către alte instituții — 214. În schimb, de retrocedat s-au retrocedat așa: către Biserica Evanghelică, Muzeul Național Brukenthal, Liceul Teoretic Brukenthal, Spitalul de Pneumoftiziologie, Liceul de Artă, sediul Direcției Sibiu a Arhivelor Naționale, Palatul Copiilor, Clubul Sportiv Școlar 'Șoimii Sibiului', Complexul de servicii comunitare Prichindelul, către Forumul Democrat pe care l-ați condus dumneavoastră, Complexul Muzeal Astra, Căminul de Bătrâni din strada George Coșbuc. Domnule primar, că nu cred că o să fiți președinte, din 1.976 de cereri de retrocedare ați rezolvat doar 164, doar pentru unii.

În replică, Iohannis l-a acuzat pe contracandidatul său că minte și a afirmat că acele retrocedări, de care amintește liderul PSD, sunt ”perfect legale.”

Klaus Iohannis: Ați mințit grosolan. Vreau să-mi lăsați dreptul la replică, pentru că aici este vorba de un atac la reputația mea de primar și de politician. Domnule Ponta aceste retrocedări au fost făcute pentru că acele entități au dreptul să le primească, sunt perfect legale. Și domnule Ponta, sunteți prim-ministru, agenția care s-a ocupat de acea retrocedare este în subordinea dumneavoastră. Nu primarul, nu Klaus Iohannis a făcut acest lucru. Din mai 2012 nu am retrocedat nimic.

Victor Ponta: Nu vă enervați, am spus ce ați retrocedați dumneavoastră. Sunt date oficiale.

Klaus Iohannis: Nu cunoaşteţi legea!

Victor Ponta: Nu este cazul să mă jigniţi.

 

 

.