MENIU

VICTOR PONTA îi dă REPLICA lui Traian Băsescu în NOUL SCANDAL, legat de COMISARUL european

După întâlnirea cu liderii socialiştilor europeni, Victor Ponta, premierul României, a susţinut o conferinţă de presă în care a făcut precizări legate de discuţiile cu oficialii europeni, în legătură cu poziţia României în cazul conflictului din Ucraina, dându-i replica preşedintelui Băsescu, cu privire la discuţiile despre nominalizarea comisarului european. 

Victor Ponta a explicat poziţia României în raport cu conflictul din Ucraina, discutând şi despre posibilele intervenţii militare din partea României.

"Aş vrea să vă prezint poziţia Guvernului, poziţie pe care am prezentat-o şi de dimineaţă, la discuţiile cu Francois Hollande, preşedintele Franţei şi cu alţi oficiali europeni.

S-a discutat despre situaţia din Ucraina, am reiterat faptul că Guvernul României condamnă implicarea evidentă a Federaţiei Ruse, că România sprijină în integralitate suveranitatea Ucrainei şi că sprijinim toate sancţiunile care vor fi aplicate Rusiei.

În alt nivel, am spus foarte clar că, în acest moment, ideea unei intervenţii militare din partea României, a NATO, trebuie tratată cu mare precauţie.

Interesul României e de a sprijini Ucraina, dar nu de a escalada conflictul. Orice declaraţii dure la Bucureşti despre sprijin militar sunt strict politice, atât timp cât nu au fost discutate în Parlament sau Guvern.

E o poziţie unitară în rândul statelor europene", a mai spus premierul.

Ponta a făcut precizări şi în privinţa comisarului european, după ce în presă a apărut şi numele Corinei Creţu, nominalizat alături de cel al lui Dacian Cioloş.

"Pentru toţi cei care au o nelămurire în acest sens, România are un singur drept, acela de a nominaliza o persoană pentru funcţia de comisar european. Mai departe, cine e acea persoană şi portofoliul, revin domnului Jean Claude Juncker, conform tratatelor europene. Acesta a spus că nu acceptă să i se impună o persoană sau un portofoliu. Am avut mai mutle discuţii cu domnul Juncker, pentru ca România să aibă un portofoliu important. Cel mai important pentru mine ca premier e ca România să aibă un portofoliu serios, important, prin care să sprijine interesele regionale şi europene.

Am avut o singură discuţie, cu mult timp în urmă, cu Traian Băsescu despre Cioloş. Prima propunere a fost de a păstra portofoliul lui Dacian Cioloş, pe agricultură. Juncker mi-a comunicat că păstrarea portofoliului este imposibilă, pentru toate ţările. Eu ştiu despre cine este vorba, dar este normal să aştept ca decizia domnului Juncker să fie anunţată oficial, săptămâna viitoare, după care se va trece la audierile în Parlamentul naţional.

Vă pot preciza că este nominalizată şi o femeie. Dacă nu putem prelua portofoliul lui Dacian Cioloş, pentru agricultură, am propus şi o femeie, pentru un alt portofoliu.

Preşedintele Băsescu participă fără a informa pe nimeni nimic: în numele cui vorbeşte şi ce caută acolo. Eu am informat de fiecare dată. "

Mai multe articole despre:
Ucraina Victor Ponta declaraţii Victor Ponta