MENIU

Ponta dă vina pe PNL, pentru respingerea înfiinţării Agenţiei de recuperare a prejudiciilor statului

Premierul Victor Ponta a precizat la Parlament că proiectul pentru înfiinţarea Agenţiei pentru Recuperarea Prejudiciilor  a fost respins după ce senatorii PNL au votat împotrivă.  Premierul a susţinut că de fapt, PSD a votat pentru.  

"Am discuta cu grupul nostru de la Senat noi am votat pentru, cei care au votat împotrivă au fost cei de la PNL. Cred că dvs veşi certa tot grupul PSD-UNPR", a spus Victor Ponta junaliştilor.

Senatul a respins marți proiectul de lege pentru înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Sechestrate.

Proiectul a întrunit 66 de voturi pentru, 36 împotrivă și 6 abțineri. Pentru a fi aprobat, erau necesare 84 de voturi pentru, întrucât proiectul de lege avea caracter organic.

Proiectul de lege are ca obiect înființarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Justiției. Potrivit proiectului, Agenția urmează "a fi desemnată drept oficiu național pentru recuperarea creanțelor, în sensul Deciziei 2007/845/JAI a Consiliului din 6 decembrie 2007 privind cooperarea dintre oficiile de recuperare a creanțelor din statele membre în domeniul urmăririi și identificării bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni sau a altor bunuri având legătură cu infracțiunile" și "oficiu național pentru gestionarea bunurilor înghețate, în sensul art. 10 din Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în UE".

După dezbaterea în luna iunie a proiectului în plenul Senatului, actul normativ a fost retrimis Comisiei juridice pentru raport suplimentar.

Conform raportului suplimentar al comisiei, respins marți de plenul Senatului, directorul Agenției trebuie să fie licențiat în științe economice sau juridice și să aibă o vechime în specialitate de cel puțin 8 ani, să nu facă parte din niciun partid politic.

Agenția își desfășoară activitatea sub coordonarea unui Consiliu, alcătuit din directorul general al Agenției, trei reprezentanți ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dintre care unul din cadrul DNA și unul din cadrul DIICOT, câte un reprezentant al Ministerului Justiției, al MAI, al Ministerului de Finanțe și al ANAF. Desemnarea membrilor se realizează prin decizie a conducătorului fiecărei instituții reprezentate, pentru o perioadă de 2 ani.

Printre amendamentele adoptate de Comisia juridică se numără și cel care prevede că în termen de cel mult 30 de zile de la comunicarea încheierii definitive a instanței de judecată prin care s-a dispus confiscarea anumitor sume de bani, Agenția virează suma ca venit la bugetul de stat.