MENIU

Victor Ponta a răspuns celor 20 de întrebări adresate de Ziarul Financiar

Premierul Victor Ponta a răspuns celor 20 de întrebări adresate de Ziarul Financiar candidaților la alegerile prezidențiale. Printre principalele subiecte, la care candidatul PSD la Președinție a răspuns, s-au numărat menținerea cotei unice, majorarea salariilor profesorilor și medicilor, majorarea pensiilor, modificarea Constituției, programul de privatizări, reducerea CAS și nu numai.

1. Veți menține cotă unică la 16%?
 
Cota unică nu se modifică. Măsurile de relaxare fiscală adoptate deja a€“ reducerea CÂȘ cu 5 puncte procentuale, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducerea TVA la pâine s.a vor fi continuate în 2015 și 2016 cu reducerea TVA generală, extinderea reducerii TVA la carne și legume și fructe, facilități fiscale acordate persoanelor ce lucrează în cercetare dezvoltare s.a. De la anul impozitul pe construcțiile speciale va fi redus de la 1,5% la 1%.
 
2. Veți majora salariile profesorilor și ale medicilor?       
 
Actualul Guvern este cel care a făcut, după ani de zile, primele majorări de venituri pentru medici și pentru cadrele didactice. Prin urmare, nu discutăm de promisiuni, ci de certitudini. Există perspectivă pentru a crește salariile în sistemul bugetar, în 2015. Salariile medicilor vor crește din ianuarie cu încă 100 de RON. Există și alte soluții, pe care deja le aplicăm, pentru creșterea veniturilor. Spre exemplu, sumele de bani care se acordă profesorilor. Profesorii primesc 150 de euro, în programul privind dezvoltarea carierei didactice.  Sunt minimum 250.000 de cadre didactice din învățământul preuniversitar și minimum 40.000 profesori din mediul universitar beneficiari ai acestei măsuri.
 
 3. Veți schimbă Constituția pentru a da puteri mai mari președintelui?
 
Constituția nu trebuie să dea atribuții mai multe sau să dea mai multă putere unei autorități publice în detrimentul alteia. Dimpotrivă, în actuală Constituției a României este nevoie de o reechiibrare a puterilor, astfel încât să fie evitate crizele politice. Avem nevoie de o Constituție cât mai clarain acest sens, pentru a nu mai avea parte de abuzuri ale celor care ignoră total spiritul Legii fundamentale. Spre exemplu, să nu mai avem un președinte care saincerce impunerea unui prim-ministru în față unei majorități parlamentare.
 
 4. Veți face un centru unic de achiziții pentru industria serviciilor IT&C?
 
Considerăm domeniul IT&C că fiind strategic, un cluster de competitivitate. Este obligatoriu să fie luată în calcul orice soluție care poate împiedică actele de corupție în achizițiile publice, indiferent că este vorba de achiziții de echipamente IT sau de pixuri. Orice soluție care conferă transparența decizionala mărită, mediu concurențial și reducere de costuri pentru buget este luată în calcul.
 
 5. Veți majora pensiile?
 
Răspuns DA. Această guvernare este prima care a indexat pensiile peste rată inflației, după ani de zile în care măsură indexării a fost inghetatasi după ce s-a încercat chiar tăierea pensiilor. Această guvernare este cea care a dat înapoi pensionarilor banii reținuți ilegal de către guvernul PDL, la plată CASS. Pentru anul viitor există premisele unei creșteri a pensiilor de cel puțin 5%. Lumea trebuie să înțeleagă un lucru a€“ pensia este un drept, nu o favoare care se face unor milioane de români care au muncit pentru România.
 
Mai multe pe Ziarul Financiar.