MENIU

Vicepreşedintele Statelor Unite, JOE BIDEN, în România: "E o datorie sacră să fim alături de voi"

<p>Vicepreşedintele Statelor Unite, JOE BIDEN, a sosit &icirc;n Rom&acirc;nia. Sursa foto:<a href="http://inquamphotos.com/gallery/JOE-BIDEN---SOSIRE-AEROPORT-HENRI-COANDA/584/page1/" target="_blank"> Inquamphotos.com</a></p>

Vizită istorică pentru România. Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a sosit, astăzi, la Bucureşti. Numărul doi al administraţiei americane a aterizat pe Aeroportul Otopeni în jurul orei 14:50, cu o uşoară întârziere. Joe Biden va sta în România două zile şi are programate discuţii cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta. Vizita oficialului american are loc pe fondul crizei ucrainene.

Oficialul american a ajuns în România în jurul orei 14:50. Biden a venit împreună cu soţia sa, Jill Biden. Oficialul american a fost întâmpinat de ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi de însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA, Duane Butcher.

Oficialul SUA a primit salutul Gărzii de Onoare. Ministrul Corlăţean i-a oferit soţiei vicepreşedintelui american un buchet de flori.

Joe Biden a sosit la Bucureşti la bordul Air Force 2, aeronavă destinată zborurilor vicepreşedintelui american.

Zborurile preşedintelui SUA sunt gestionate de Air Force 1. Termenul Air Force 2 este asociat cel mai adesea cu aeronava Boeing C-32, un 757 modificat cu care vicepreşedintele SUA zboară cel mai frecvent. Alte aeronave folosite ca Air Force 2 sunt Boeing C-40 Clipper, C-20B, C-37A şi C-37B.

Air Force 1 şi Air Force 2 sunt ambele vopsite în alb şi bleu, dar, potrivit presei americane, protocolul de la bordurile celor două avioane diferă: la bordul Air Force 2 nu se servesc băuturi alcoolice.

Joe Biden va merge la Baza Aeriană Otopeni, unde se va întâlni cu militari români şi americani. Acolo va ţine un discurs.

Miercuri va fi o zi plină. Joe Biden se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu, dar şi cu premierul Victor Ponta şi reprezentanţi ai societăţii civile. Principalul subiect va fi criza din Ucraina.

Într-un interviu pentru MEDIAFAX, Joe Biden a declarat, de altfel, că sprijinul României va avea un rol cheie în efortul conducerii Ucrainei de refacere a stabilităţii acestei ţări.

Finalul vizitei va fi marcat de un discurs ce va fi susţinut la Palatul Cotroceni, la care vor asista şeful Executivului şi liderii partidelor politice.

Din România, vicepreşedintele american va merge în Cipru.

Joe Biden a declarat că vizita sa la Bucureşti reconfirmă angajamentul de neclintit al SUA faţă de apărarea colectivă a aliaţilor săi europeni. Oficialul american a subliniat că românii se află într-o zonă "mai dificilă", ca urmare a intervenţiei militare ilegale a Rusiei şi a ocupării Crimeei de către aceasta. În acest context, spune Biden, sprijinul României va avea un rol cheie.

“Sprijinul României va avea un rol cheie şi în ajutarea conducerii ucrainene pentru refacerea stabilităţii ţării, precum şi în susţinerea aspiraţiilor Moldovei de a deveni membru al UE”, afirmă vicepreşedintele american.

Joe Biden spune că, în ultimele săptămâni, SUA şi alţi aliaţi NATO au luat o serie de măsuri pentru a consolida prezenţa militară în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România.

“Împărtăşim preocuparea României cu privire la evenimentele din Ucraina şi am condamnat împreună intervenţia militară ilegală a Rusiei şi ocuparea Crimeei de către aceasta. Continuarea strânsei coordonări cu guvernarea din România va fi vitală pentru prezentarea unei poziţii ferme şi unite în impunerea de noi sancţiuni pentru Rusia dacă aceasta va perturba alegerile prezidenţiale din 25 mai”, a mai spus Joe Biden. Declaraţiile lui Biden vin în contextul în care Casa Albă a emis un comunicat de presă în care afirmă că "România este un partener strategic, un aliat de valoare şi un prieten vechi al Statelor Unite, un partener care se află acum într-o vecinătate periculoasă. La fel cum el şi preşedintele au procedat cu celelalte ţări aliate, mesajul vicepreşedintelui va fi unul de reasigurare. Vicepreşedintele va sublinia că nimeni nu ar trebui să se îndoiască de angajamentul Statelor Unite faţă de articolul 5 din Tratatul Alianţei Nord-Atlantice".

"Naţiunile din NATO nu sunt singure"

Vicepreședintele SUA, Joe Biden, a afirmat, marți, în discursul de la Baza 90, că Statele Unite au ”o obligație sacră” să fie alături de România, el dând asigurări că ”națiunile din NATO nu sunt singure”.

”Consider că sunteţi cea mai bună generaţie de luptători. Sunteţi un grup extraordinar, un grup de patrioţi care păzesc libertatea în Europa. Sunt deosebit de mândru de dumneavoastră. Este o obligaţie sacră să fim alături de voi şi de NATO”, a spus vicepreședintele SUA.

El a subliniat că transmite mesajul președintelui Barack Obama: ”Spun din partea preşedintelui, puteţi să vă bazaţi pe noi. Noi facem ceea ce spunem şi ne îndeplinim obligaţiile”. ”Naţiunile din NATO nu sunt singure”, a subliniat Joe Biden.

Biden, a declarat, marţi, că Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, ci şi principiul fundamental din secolul XX potorivit căruia graniţele nu pot fi schimbate cu forţa, el adăugând: "Condamnăm acţiunile Rusiei în Crimeea".
El a făcut declaraţia la Baza 90 Otopeni, imediat după sosireal a Bucureşti. Potrivit lui Biden, agresiunea din Crimeea "ne reaminteşte de ce avem nevoie de NATO".

"Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, dar şi principiul fundamental din secolul XX. Graniţele Europei nu trebuie schimbate cu forţa. Condamnăm acţiunile Rusiei în Crimeea", a spus Biden.