MENIU

Verestoy Attila. Cum a ajuns să i se spună "Drujba lui Dumnezeu"

Verestoy Attila a încetat din viaţă miercuri, în urma unei suferinţe crunte: cancer pulmonar. Dincolo de dispariţia sa, de numele lui s-au legat si controverse. La începutul anilor ’90, revista Academia Caţavencu îi dăduse porecla „Drujba lui Dumnezeu“, pentru că provenea dintr-un bazin electoral în care principala afacere era tăierea pădurilor din Harghita şi exportarea buştenilor sau a cherestelei în Austria şi Ungaria. 

Răposatul senator a fost mereu un om bogat. În ultima declaraţie de avere 28 de conturi deschise. Câteva în Cipru, Austria sau Elveţia, de peste 1 sau chiar 2 milioane de euro fiecare. Iar la final, un cont deschis la o Bancă din Odorheiu Secuiesc, de 280 de euro, şi un altul, de 1500 de lei. Declaraţia sa de avere poate fi consultată aici.

Verestoy Attila a terminat Institutul Politehnic din Bucureşti, Facultatea de Tehnologie Chimică. Este unul dintre oamenii a căror viaţă s-a schimbat brusc, în bine, la Revoluţie. Izgonirea lui Ceauşescu l-a găsit cercetător ştiinţific principal la Institutul de Cercetare şi proiectare pentru Chimie Anorganică şi Metale Neferoase din Bucureşti.

A intrat în Consiliul Provizoriu de Unitate Naţională (un fel de Parlament la acea vreme) în februarie 1990 pe post de şef al Departamentului Minorităţi. Era în anticamera puterii din România şi nu a mai ieşit de acolo 27 de ani. Este căsătorit şi are un băiat, Attila Verestóy Jr, în vârstă de 39 de ani. 

În 1992, când se formează primul Parlament bicameral post-revoluţie, bazat pe Constituţia din 1991, Verestoy devenea senator de Harghita. Şi-a păstrat mandatul în toate alegerile şi peste toate vremurile. Are locul lui în Parlament şi o poreclă dată de Traian Băsescu, care, în loc să-i micşoreze procentele pe drumul spre Parlament, i le-a mărit: i se spune ”drujba lui Dumnezeu”.

Motivul? Implicarea sa în afacerile cu lemn. Acuzaţiile nu au fost dovedite, dar cert este că afacerile familiei sale se desfăşoară aproape în toate domeniile, de la industria prelucrării lemnului, la agricultură, de la produse chimice, alcool şi comunicaţii la transporturi, mass-media şi investiţii financiare. Senatorul UDMR Verestoy Attila este socotit unul dintre cei mai bogaţi politicieni, cu o avere de câteva zeci de milioane de euro.