MENIU

Verestoy Attila a fost înmormântat. Ce a interzis familia celor care au venit să îşi ia rămas bun

Fostul senator UDMR Verestóy Attila a fost înmormântat sâmbătă, 3 februarie, în Cimitirul Central Reformat din Odorheiul Secuiesc (judeţul Harghita), scrie Adevarul. La înmormântare au venit mai mulţi lideri din UDMR, dar şi Viorel Hrebenciuc. Pe de altă parte, familia a avut o cerere explicită pentru toţi cei care au venit să îşi ia rămas bun: să aducă doar câte o floare, fără coroane mortuare. 

La ceremonia funerară din Biserica Reformată din Odorheiu Secuiesc au fost prezenţi liderii UDMR Kelemen Hunor, Markó Béla, Borbély László şi Frunda György. La înmormântare a ajuns şi Szili Katalin, fostul preşedinte al legislativului maghiar, însărcinat al Guvernului de la Budapesta, precum şi Veres János, reprezentatul Partidului Socialist din Ungaria, dar şi Viorel Hrebenciuc (PSD).

Sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale fostului senator UDMR Verestóy Attila a fost adus în România vineri, de la Viena. Sicriul a fost depus în Biserica Reformată din Odorheiu Secuiesc, unde cei apropiaţi au putut să-şi ia rămas bun.

Markó Béla, fostul preşedinte UDMR, a spus că fără Verestóy Attila drepturile oamenilor din Secuime ar fi fost mai puţine astăzi. „Ca om şi ca politician, Verestóy Attila a fost în ultimii ani la fel ca în tinereţe, când a pornit la acest drum, asumându-şi responsabilităţi enorme”, a spus Markó Béla, citat de portalul Szekelyhon.ro.

În discursul său de adio, Kelemen Hunor, actualul preşedinte UDMR a vorbit despre determinarea şi rezistenţa lui Verestóy. „Cu acest senator se putea şi era obligatoriu să ai dispute argumentate”, scrie Szekelyhon.ro.

Politicianul Bíró Barna Botond, unul dintre apropiaţii lui Verestóy, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hargita, a spus, pe scurt, că senatorul a fost „un om de cuvânt”. Cortegiul funerar a plecat spre cimitirul reformat. Bărbaţii merg în faţa maşinii care duce sicriul lui Verestóy, femeile sunt în spatele ei, conform regulilor bisericii reformate.