MENIU

Vasile Dâncu: Politica a devenit nefuncțională cu actualele partide. S-a îndepărtat de oameni

Sociologul Vasile Dâncu, președinte al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a declarat, joi seară, în cadrul emisunii "Jocuri de Putere", moderată de Rareș Bogdan, că cel mai grav aspect al actualei clase politice este "dezinstituționalizarea politicii", în contextul în care "politica a devenit nefuncțională cu actualele partide", care nu mai sunt instituții în sensul sociologic sau politologic al conceptului, ci "au devenit un fel de triburi și găști unde contează altceva decât specializarea și dedicarea".

"Au început să nu mă mai enerveze politicienii, pentru că îmi dau seama că ei nu mai înțeleg cu ce se ocupă politica și este o chestiune de fond. Politica s-a îndepărtat de la sensul ei original. M-am uitat foarte mult, în ultima vreme, la modul în care articulează partidele un mesaj în spațiul public. Ce s-a întâmplat cu partidele, cu politicienii, în ultima vreme: în primul rând, față de acum 15 ani când politica era mai primitivă, mai aproape de Revoluție, încă mai naivă, în acele timpuri exista încă Ion Iliescu, care venea cu un slogan "sărac și cinsitit". Am râs de Ion Iliescu, oarecum, pe bună dreptate, părea vetust acest lucru. Ni se părea că sărăcia nu este o calitate, noi voiam să ne îmbogățim cu toții. Pe de altă parte, aruncând din acel slogan și la coșul de gunoi al istoriei și 'sărac' și 'cinstit' am creat o imoralitate de fond a politicii. Este un lucru foarte important ce s-a întâmplat: dezinstituționalizarea politicii. La noi, acum, partidele nu mai sunt instituții, nu sunt organizații în sensul sociologic sau politologic al conceptului, care au reguli, care au un statut pe care să îl respecte, care au principii și valori și care au un scop, un proiect spcial. Orice instituție are un proiect care este definit juridic în hotărârea juridică de înființare a acelei instituții. La noi liderii preiau partidul și odată cu preluarea partidului, în câteva luni, liderul devine un fel de tătuc suprem care schimbă orice regulă. Aducem oameni peste noapte în partid, facem fuziuni de partide care nu au nicio legătură una cu cealalta, fără să ne gândim la publicul nostru", a afirmat Vasile Dâncu.

În acest sens, Vasile Dâncu a punctat faptul că "politica noastră a devenit un fel de mașină de aruncat cu lături, specializarea maximă: cine înjură cel mai bine", din care rezultă "o neîncredere totală cu privire la soluția politică și niciun proiect". În viziunea sa, cea mai mare problemă este dezinstituționalizare politicii.

"Nemairespectând aceste lucruri, partidele nu mai pot furniza educație, nu mai au resurse umane - departamentul de resurse umane- nu mai au școli. Ar trebui ca să existe în spațiul politic această grijă pentru viitor. Ce cadre pregătim? Ce oameni aducem în politică? Pe ce criterii? Ne aducem în politică prietenii, partenerii de afaceri, secretarele? Eu cunosc cinci sau șapte exemple de foști șoferi ai unor președinți de județ sau ai unor primari sau parlamentari care au ajuns în locul lor în foarte scurt timp. Această dinamică a șoferului care ia locul șefului demonstrează o lipsă de instituții, demonstrează că partidele nu sunt instituții, că au devenit un fel de triburi și găști unde contează altceva decât specializarea și dedicarea. Politica noastră a devenit un fel de mașină de aruncat cu lături, specializarea maximă: cine înjură cel mai bine. Am făcut din partide doar niște mașini în care să creăm dușmanul poporului. Atunci, social-democrații, care au o mașină mare, creează ca să îi demonizeze pe liberali, ceilalți și ei au mașină mare de genul ăsta și fac același lucru. Ce iese din asta: o neîncredere totală cu privire la soluția politică și niciun proiect. Acesta este lucrul cel mai grav: i-au uitat pe oameni din această fabulă politică. Nu mai avem cuvântul 'viitor' în programele politice, nu mai avem energia pe care să ți-o dea politicienii pentru viitor. Aceasta este cea mai mare problemă: este vorba despre o dezinstituționalizare a politicii", a precizat Vasile Dâncu.

Politicienii "nu își dau seama că, de fapt, ca organizare, ca promovare a cadrelor nu mai corespund sensului inițial" al politicii, este de părere sociologul. Totodată, Vasile Dâncu este de părere că politica "s-a mutat la televizor".

"Aceasta este diferența, în materie de politică, între politica chiar de la începuturile ei și politica de acum. Aici ajungem la marile partide, care sunt într-o criză și nu își dau seama de ce se întâmplă. Sunt morți de frică. Frica este o emoție normală, la ceea ce se întâmplă acum, la ce viraje dă justiția prin curtea politicii. Oamenii nu înțeleg de ce, politicienii nu înțeleg de ce. Ei cred că, de fapt, este o putere din afară care s-a hotărât să decimeze clasa politică. Alții cred că au venit unii la putere care vor să îi distrugă pe ei și să rămână singuri în spațiul politic. Nu își dau seama că, de fapt, ca organizare, ca promovare a cadrelor nu mai corespund sensului inițial. De aceea, politica a luat-o pe lângă drum și justiția, ai senzația, în acest moment, că face excese. Pur și simplu, justiția judecă politica așa cum ar trebui judecată în funcție de scopul ei, adică să fie curată, orientată înspre binele colectiv și să nu fie coruptă. Politica s-a mutat la televizor și, de acolo, politica se ocupă numai cu bătălia între oameni și încet, încet acești dueliști se duc mai departe. Aceasta vorbește despre forța televiziunii", afirmă Vasile Dâncu.

În viziunea sa, "politica a devenit nefuncțională cu actualele partide" și "s-a îndepărtat de oameni", în interesul cărora nu mai lucrează.

"Ce am observat uitându-mă la emisiuni: oamenii, după Revoluție, au început să se adreseze televiziunii cu cereri pe care ar trebui să le adreseseze statului, partidelor. La partide nu mai sunt cozi acum. Acum 15-20 de ani știu că la sediul partidelor vedeam oameni care stăteau afară cu dosare în mână. Ce se întâmplă la televiziuni, acum. Ce  arata asta: că politica s-a îndepărtat de sensul ei inițial. Uneori, mi-e milă de politicienii care nu mai înțeleg, de fapt, ce se întâmplă cu politica și au senzația că, de fapt, e o agresiune fantastică din afară și nu înțeleg care este vina. Există o vină a întregii politici, faptul că s-a îndepărtat de oameni și faptul că nu mai face ceea ce trebuie pentru oameni. Asta s-a întâmplat pe nesimțite, din campanie în campanie, politica s-a mutat la televizor (...) Am ajuns la aceste momente în care cred că politica a devenit nefuncțională cu actualele partide, instituții legate de politică, chiar Parlamentul, care e o instituție sacră pentru democrație", a mai spus Vasile Dâncu. 

Întrebat ce s-ar putea face pentru ca Parlamentul să arate altfel, sociologul Vasile Dâncu a subliniat faptul că "partidele nu se pot reforma decât din interior". De aceea, punctează sociologul, "singura soluție este o revoltă a oamenilor cinstiți din partid, în sensul pașnic al conceptului".

"Oamenii nu ar trebui să mai accepte actualele ierarhii. Acestea sunt false în majoritatea partidelor, sunt bazate pe faptul că au fost agreați anumiți oameni de liderii partidului, sunt bazate pe competiții false la vârful partidului, pe competiții în grupuri. Ar trebui schimbat sistemul de alegeri intern din partide și statutul partidelor și salvarea partidelor noastre mari cred că ar fi următorul, o regionalizare a partidelor - a se organiza în grupuri mari pe regiuni, vicepreședinți pe domnii de activitate - așa se creează personalități. Cred că ar trebui ca un lider al unui partid să fie ales de toți membrii și se poate face asta. Ar fi un lider care are și legitimitate. Este șansa partidelor și a generației tinere. Degeaba stau tinerii în politică acum pentru că vor ajunge să plece", a explicat Vasile Dâncu.

În ceea ce îl privește pe premierul Victor Ponta, sociologul consideră că cea mai mare greșeală făcută de liderul PSD este că "a preluat logica veche a unui partid mare".

"A găsit un scaun confortabil, a adus oameni tineri crescuți la organizația lui de tineret. Asta a fost un lucru bun. A încercat să modernizeze discursul, dar nu a avut timp, aplecarea, consilieri ca să meargă spre fundamentul partidului și social-democrației (...) Cred că partidul a ajuns să comunice prea mult și să se schimbe prea puțin în interior. Nu partidul l-a făcut să piardă alegerile trecute, pentru că partidul i-a dat cinci milioane 2.500 de voturi. A dat cele mai multe voturi pe care i le-a dat unui candidat din partea PSD. Partidul s-a mișcat", a precizat Vasile Dâncu.

Pe de altă parte, sociologul consideră că electoratul a făcut greșeala de a încerca să reconstruiască partidele din perioada interbelică, subliniind, în acest sens, că nu putem să mergem cu idealul interbelic, în condițiile în care nici "nu am avut o democrație completă în perioada aceea".

"În partea cealaltă, PNL și cu PDL s-au angrenat într-o aventură. Aceea de a aduna două tipuri de publicuri, cu două ideologii: una venită din FSN, alta a PD-ului, una liberală, mai degrabă moștenită dintr-o tradiție care nu mai e actuală pentru noi: tradiția liberală interbelică. Noi am facut greșeala la partide să încercăm să reconstruim partidele din perioada interbelică, în loc să mergem înainte, ne-am dus înapoi (...) Nu putem să mergem cu idealul interbelic, nu am avut o democrație completă în perioada aceea. Am făcut această greșeală să ne referim mai degrabă la trecut decât la viitor. Este o mare problemă în ceea ce privește modul în care politica își asumă propriul proiect. În acest moment, ne lăudăm la toate alegerile că stăm bine la extremism, că nu avem partide extremiste. Vreau să vă spun că există un mare pericol pentru viitor de a se crea partide care să valorifice această mare dezamăgire a oamenilor. Se pot crea partide în jurul unor idei religioase, pot deveni simboluri și în spatele unor mișcări salvatoare se poate ascunde extremismul", a spus Vasile Dâncu.

În ceea ce privește partidele care ar putea să ducă la fragmentarea politicii românești, Vasile Dâncu consideră că acestea ar putea fi formațiunile regionale.

"Partidele regionale, în acest moment, sunt privite ca un pericol pentru că ar rupe țara. E o tâmpenie centralistă gândită la București. Efectul pe care l-ar putea avea asupra României ar fi fragmentarea politicii românești și ruperea legăturii între politica la centru și politica locală. Aceste partide să ocupe zone locale, județene, consilii, fiecare din zona lor și să creeze primele insule de autonomie politică, nu autonomie administrativă. Ori acest lucru poate fi un lucru bun, dar neexistând o legislație coerentă și o reformă a descentralizării făcută serios, ar fi disfuncționale pentru administrație și pentru modul în care se cheltuie banii. Nu ar exista o unitate la București. Nu cred că acestea vor exista în viitor, la scară mare. Partidele regionale ar putea să creeze un cutremur pentru partidele politice. De aceea, partidele de acum ar trebui să se gândească la modul în care se vor articula pe viitoarele regiuni. Eu cred că vor fi absolut necesare", a adăugat Vasile Dâncu.

Totodată, Vasile Dâncu consideră că, în viitorul apropiat, "partidele antisistem s-ar putea naște, în România".

"Din păcate, nu avem societatea civilă care să conteste actuala ordine politică, este numai o deconstrucție pe Facebook, una puternica, extrem de talentată, dar nu au forță de organizare. Internetul nu permite o translație a motivației din acest mediu virtual în cel public. Încă nu reușesc să se adune", a mai declarat Vasile Dâncu.