MENIU

Vasile Dâncu dezvăluie: Adrian Năstase ne-a spus ”Dacă proiectul nu iese, este eșecul vostru!”

Sociologul Vasile Dâncu a vorbit la Realitatea Românească despre diferența dintre generația X, care îi cuprinde pe politicienii tineri care conduc țara și generația Y, a celor care vor conduce România. Acesta a precizat că marea problemă este că nu s-a creat în rândul generațiilor lideri recunoscuți care să aibă substanța legitimării în rândul celor de aceeași vârstă. Pe de altă parte, Dâncu a precizat că în momentul în care a decis să între în politică, în PSD, avea 38 de ani, iar Adrian Năstase le-a spus, pentru a-i motiva, lui și altor tineri politicieni de atunci, că dacă România nu va adera la  NATO (n.r- 2004) va fi eșecul generației lor, eșec de pe urma căruia ar fi avut de suferit și ei, dar mai ales copiii lor, în viitor.

În cadrul emisiunii a fost invitat și Cozmin Gușă, care a precizat că Adrian Năstase poate fi vinovat pentru faptul că generația X nu a fost în prim plan, adăugând că fostul premier avea toate șansele să fie idolul celor care au venit în PSD să facă politică reformată, printre care Vasile Dâncu, Vasile Pușcaș și el, care a fost secretar general PSD, dar din cauza lăcomiei și șantajului, ”Năstase i-a pierdut și i-a decoaglat”:
 
 "O să îl aduc în discuție pe cel care putea să rezolve problema și o să zic cu amărăciune: e cel mai vinovat pentru că putea să aducă generația X în prim-plan: mă refer la Adrian Năstase. În 2000, a venit la putere și ajutat de către noi, cum ne-am priceput și pe speranța noastră că domnul Năstase va face acea ruptură de Ion Iliescu. S-a creat un joc politic ciudat (...) Asta a fost miza pentru care Vasile Dâncu, Vasile Pușcaș s-au dus în Guvern, iar eu m-am dus secretar general al partidului, ne-am dus să ajutăm acest proiect de reformă care a fost al lui Adrian Năstase, care și l-a asumat, dar pe care și l-a abandonat. Ne-am dus cu un ideal. Adrian Năstase, protectorul și poate inventatorul baronilor roșii, în România, a abandonat proiectul, iar, odată cu el s-a distrus și ce i se întâmplă e pentru că a abandonat acel proiect de reformă și de acolo a venit degringolada, baroniada. Îmi pare rău de tot ce i s-a întâmplat, îi doresc multă sănătate, dar el este cel care a avut toată puterea și nu a execitat-o. Ion Iliescu și ai săi erau izolați la Cotroceni (...) Adrian Năstase ar fi putut să fie idolul generației noastre care ne tracta în sus și rezolva problemele României, dar repet, defectele personale care țin de lăcomie, de șantaj l-au pierdut pe Adrian Năstase. Odată cu el ne-a pierdut și pe noi și ne-a decoagulat", a mai spus consultantul politic.
 
În replică, sociologul Vasile Dâncu a precizat că nu s-a creat în rândul generației lor lideri recunoscuți care să aibă substanța legitimării în rândul celor din generație. În plus, Dâncu, fost ministru în Guvernul Năstase, a precizat că Adrian Năstase le-a spus lui și altor tineri care au intrat în politică în jurul anilor 2000, că dacă proiectul NATO ar fi eșuat, vina ar fi fost a lor, a celor tineri, adăugând că este vorba despre viitorul României, iar ei și copiii lor ar fi urmat să aibă probleme:

”Se manifestă exact defectul generației noastre din acest moment: două lucruri sunt foarte importante și asta explică până la urmă: nu am creat asa cum fiecare generație isi creează o instituție a admiratiei, o generatie crește prin liderii ei, liderii recunoscuți care își au substanța legitimării în generația lui. Degeaba mă selecționează o altă generație pe mine și îmi spune: ”Tu o să fii continuatorul”. Eu trebuie să îmi caut legitimitatea, nu acolo. Îi mulțumești profesorului, dar trebuie să cauți.  La Adrian Năsatase a fost creatorul un proiect național și 2 ani sau 3 ani l-a dus exemplar în asta, pentru că era vorba de a aduce România într-un proiect european, de apărare, de siguranță, NATO, și ne-a zis la început tuturor, pentru că noi nu vroiam să mergem în politică, nu ne regăseam acolo, și ne-a spus explicit, tuturor: ”Este vorba despre un proiect care dacă nu ne iese, este eșecul vostru. Și voi o să aveți probleme, pentru că sunteți tineri. Voi și copiii voștri veți avea probleme în viitor pentru România”. Eu aveam 38 de ani la momentul acela, când am mers în acel proiect.  Adrian Năstase va putea spune, va scrie cu siguranță, scrie mult, are și un jurnal în care va scrie cu adevărat măcar după trecerea domniei sale, va spune ce s-a întâmplat, încât nu a mai vrut să ducă această luptă înainte, și a cedat în fața lui Ion Iliescu. Dar asta este altă bătălie. Dar acest model al identificării cu ceilalți, trebuie să te sacrifici pe tine, pentru a crede în generația ta. La noi există în acest atavism de după Revoluție, a venit o componentă egoistă mai degrabă, nu individualistă, pentru că individualismul poate crea valoare, în sistemele liberale”, a mai spus Dâncu.