MENIU

Vasile Dâncu: Majoritatea reformelor pe care le putem face nu costă bani. Ne trebuie curaj!

Vicepremierul Vasile Dâncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației, a declarat, vineri seară, în cadrul emisiunii "Realitatea Românească", într-o ediție specială transmisă din Aula Magna a Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, că miniștrii și secretarii de stat, care s-au aflat în aparatul guvernamental de-a lungul timpului, nu au avut curajul "să riște pe mâna specialiștilor schimbarea". În acest context, Dâncu a subliniat faptul că motorul României se poate reporni dacă "îi vom mobiliza pe tineri să își pună câteva întrebări și să creăm un pic de încredere în mecansimul social". 

"Eu cred că blazarea vine de sus. Dacă nu reușești să aduni într-o echipă guvernamentală oameni care să transmită emoția schimbării, și acesta e un lucru important, modul în care pui problema. Dacă investești cu respect și cu o misiune pe cei care lucrează cu tine, cred că poți să creezi o sinergie a schimbării. Nu au avut curajul miniștrii, secretarii de stat să riște pe mâna specialiștilor schimbarea. Măcar în acest an vom încerca să deschidem această discuție a inteligenței oamenilor, a produselor inteligente pentru ca să costruim un stat inteligent", a spus Vasile Dâncu.

Vicepremierul a subliniat faptul că "majoritatea reformelor pe care le putem face nu costă bani".

"Eu cred că ne trebuie un pic de curaj acum și cu acest minim curaj se poate reporni motorul României. Și, într-adevăr, România în anumite marje avansează, dar din păcate acest lucru nu se simte la nivelul micro sau mezzo, în societate pentru că nu există un cuplaj între clasa politică, înalta societate și organismele intermediare. Competiția normală dintre oameni a devenit un fel de egoism care produce un capital social redus în societatea noastră și cred că sunt lucruri care nu costă bani. Aceste reforme nu costă bani, majoritatea reformelor pe care le putem face nu costă bani, ba chiar aduc bani, dar e o problemă de curaj și viziune", a explicat Dâncu.

Pe de altă parte, ministrul Dezvoltării Regionale consideră că "suntem o cultură care ne uităm prea mult în trecut și care nu avem curajul să ne gândim la viitor".

"Cuvântul 'progres' a dispărut. Eu cred că o echipă de tineri, cum sunt majoritatea cei din Guvern, ar putea să readucă în spațiul public inclusiv această temă de dezbatere. Noi, în momentul ăsta, nu ne mai punem întrebări. A decăzut încrederea în noi înșine încât nu ne mai punem întrebări. Venim cu răspunsuri prefabricate la orice. Cred că dacă vom pune câteva întrebări esențiale și îi vom mobiliza pe tineri să își pună câteva întrebări și să creăm un pic de încredere în mecansimul social, cred că acesta ar putea fi startul unei societăți. Cred că putem să repornim România", a punctat Vasile Dâncu.

Mai multe articole despre:
guvern reforme Vasile Dâncu proiecte