MENIU

Vasile Dâncu: IOHANNIS, O UTOPIE în acest moment. E o HOLOGRAMĂ în mintea oamenilor

Sociolog: IOHANNIS, O UTOPIE în acest moment. E o HOLOGRAMĂ în mintea oamenilor

Vasile Dâncu, sociolog IRES, a declarat, la JOCURI DE PUTERE, că Klaus Iohannis este "o hologramă în mintea oamenilor pentru că vine dintr-o zonă a administraţiei locale, o zonă unde a performat cu adevărat, dar nu a activat în politica mare".

"Din perspectiva măsurătorilor, nu putem şti multe lucruri despre Klaus Iohannis pentru că este o utopie Klaus Iohannis în acest moment. Este o hologramă în mintea oamenilor pentru că vine dintr-o zonă a administraţiei locale, o zonă unde a performat cu adevărat, a construit un oraş model pentru România, dar nu a activat în politica mare. Politica mare înseamnă tensiuni interne, contradicţii, jocuri de interese, înseamnă să au o istorie acolo, înseamnă să ai o echipă. El vine mai degrabă singur, după un an şi ceva de liberalism. Va trebui să vină şi cu un program pentru ca să poată stăpâni PNL. PNL a avut întotdeauna şi o aripă uşor disidentă", a spus Dâncu.

"Lui Iohannis nu îi va fi uşor să devină candidatul tuturor"

Sociologul a mai subliniat că lui Iohannis nu îi va fi uşor să devină candidatul tuturor celor din dreapta.

"Iohannis are un avantaj în acest moment. Faptul că partidul este perceput ca fiind în criză, nu mai este timp foarte mult şi atunci oamenii nu se mai iau după detalii. Vor spune că le trebuie repede candidat pentru ca în toamnă să fie performanţi. Totuşi va trebui să răspundă la nişte întrebări la care, dacă nu are experienţă într-un partid mare, nu-i va fi foarte uşor. Fiind un om inteligent, probabil că se poate adapta destul de repede. Însă nu va fi uşor să devină candidatul tuturor", a mai spus Dâncu.

"Crin Antonescu ar fi fost un competitor interesant la prezidenţiale"

Întrebat cum a văzut retragerea lui Crin Antonescu din cursa prezidenţială, Dâncu a răspuns: "Am avut un deja-vu. Am spus de un an, şi Crin Antonescu s-a supărat pe mine, am spus că, din păcate, coboară continuu în încredere şi notorietate şi va ajunge până când nu va mai fi un candidat viabil pentru USL prima dată şi apoi pentru PNL. Am spus asta acum vreun an. A fost una dintre puţinele prognoze calitative pe care le-am făcut. Îmi pare rău că am avut dreptate pentru că mi s-a părut Crin Antonescu ca fiind un politician cu vechime, care ştia regulile politice şi ale jocului politic democratic. Dincolo de şansele pe care le avea sau nu, ar fi fost un competitor interesant pentru toţi ceilalţi. Ar fi animat jocul politic. Mie mi-e frică în politică de amatori, chiar dacă presa şi publicul vor oameni proaspeţi, oameni neafiliaţi, independenţi. Mie, ca şi analist, mi-e frică de cei care nu vin din interiorul jocului politic şi care cred că se poate totul, trăiesc politica precum o utopie".

"În zona de dreapta e nevoie de un proiect unitar", a mai spus Dâncu.