MENIU

USL S-A RUPT. Crin Antonescu: USL NU MAI EXISTĂ. Cerem demisia lui VICTOR PONTA

<p>Crin Antonescu</p>

USL S-A RUPT. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că formaţiunea sa cere demisia premierului Victor Ponta, menţionând că dacă preşedintele PSD nu va demisiona din fruntea Guvernului, atunci liberalii vor rămâne în opoziţie.

USL S-A RUPT. Liderii PNL au adoptat, marţi seară, o rezoluţie privind ieşirea liberalilor de la guvernare.

Rezoluţia prevede ieşirea de la guvernare, demisia în bloc a miniştrilor PNL şi a secretarilor de stat, solicitarea demisiei premierului Victor Ponta şi poziţia parlamentarilor liberali la momentul votului asupra noului Guvern Ponta.

PNL A DECIS: Liberalii ies de la guvernare. USL S-A RUPT

De asemenea, în rezoluţie se constantă încetarea existenţei USL.

Crin Antonescu a susţinut o conferinţă de presă după şedinţa PNL. Iată principalele declaraţii:

Am să prezint elementele concrete ale deciziei luate de PNL în această seară. Este o decizie care s-a luat cu un vot covârşitor, dar care nu s-a luat uşor. E o decizie pe care nu ne-am dorit-o. Toată alianţa pe care am construit-o, am dus-o trei ani şi 20 de zile a avut un sens atâta vreme cât am putut spera că obiectivele, promisiunile, sunt urmărite. Nu mai avem niciuna din aceste speranţe.

Ni s-a părut onest să nu prelungim un festival de ipocrizie, să avem curajul să constatăm ceea ce e adevărat: că USL nu mai există pentru că nu mai avea sens să existe.

Prin încălcarea repetată şi flagrantă a unor elemente a înţelegerii politice de către Ponta, PNL a decis să pună capăt unei crize prelungite de Ponta, să nu accepte o prelungire de 45 de zile, să decidă retragerea miniştrilor săi din acest Cabinet.

CRIN ANTONESCU: Miniştrii PNL depun demisiile scrise miercuri până la 12

A doua decizie e de a cere demisia lui Victor Ponta din funcţia de premier. Ponta a primit mandatul în fruntea unui guvern USL, în urma unui vot copleşitor al cetăţenilor României, pe un program politic la care aveam şi noi contribuţia noastră. În urma demisie, s-ar urma procedura. Domnul Ponta ar avea prima şansă de a obţine un nou mandat dacă are majoritate. Probabil că nu o va face domnul Ponta. Dacă nu va face acest lucru, PNL va rămâne în opoziţie. Noi nu am dezertat de la obligaţia de a guverna, că suntem gata să participăm la orice formulă guvernamentală, nu fugim de această responsabilitate, dar nu mai putem cauţiona un guvern care a încălcat mai multe înţelegeri.

Antonescu anunţă în ce condiţii va susţine PNL o moţiune de cenzură

Am decis să acordăm deplină libertatea filialelor judeţene a partidului. În al patrulea rând, constatăm încetarea de fapt a USL.Această rezoluţie a fost adoptată cu 187 de voturi pentru, 6 voturi împotrivă şi 2 abţineri. A fost precedată de o discuţie perfect deschisă.

PNL este un partid care ştie în momentele decisive să îşi apere identitatea şi interesul politic.

Aş vrea să mă adresez şi alegătorilor care ne-au dat votul. Le cer iertare pentru că nu s-a putut, că nu am putut să ducem la capăt un proiect politic pentru care PNL şi eu personal am pledat, am investit foarte mult, în care am crezut foarte mult. Nu regret faptul că un guvern se rupe, faptul că probabil PNL se vede din nou în opoziţie. Nu pentru acest lucru e păcat. S-a ratat o şansă mare.

Tăriceanu, despre ieşirea PNL de la guvernare: O decizie pripită. Mă gândesc la ce am de făcut

Alegerea noastră a fost una dureroasă, dar simplă. Chiar cu riscul plecării de la Putere, aceasta e decizia corectă. Indiferent dacă vom continua în Opoziţie sau la Putere, vom încerca să apărăm marile valori, marile obiective pe care le-am propus oamenilor.

Noi cerem demisia lui Ponta şi dacă nu şi-o dă, suntem în Opoziţie. Moţiunea de cenzură e o armă importantă, cred că principala armă a unui partid de opoziţie. Nu vă îndoiţi că PNL nu va folosi această armă.

Ponta a avut o tentativă de mituire politică luni. Să facă un guvern unde sunt miniştri stabili. Ştim cine e în opoziţie, cine e la putere. Noi am luat o decizie explicită pentru a pune capăt unei crize care dăunează imaginii ţării.

Dacă ajungem la consultări la Cotroceni, nu îl propun ca premier pe Victor Ponta.

Întrebat dacă va demisiona din Senat: Nu. E o funcţie care a fost dată prin vot în plenul Senatului. Nimeni nu îl împiedică pe domnul Sârbu să facă diverse acţiuni.

Despre Chiţoiu: Sunt mâhnit. Şi în legătură cu domnul Ruşanu. Pot să vă asigur că PNL nu va obstrucţiona demersurile justiţiei.

Despre Constituţie: Eu am asumat revizuirea Constituţiei la nivelul USL. Ce am asumat în nume personal a fost preşedinţia acestei comisii. Păcat de el. Poate vă uitaţi pe acel proiect. Am terminat acest proiect. Eu asum în continuare toate acele modificări şi sunt gata să le susţin. Dacă cei din PSD doresc să le susţină, mergem înainte.