MENIU

Unul dintre medicamentele PREFERATE ale românilor ar putea dispărea din farmacii sau să fie eliberat pe rețetă

Foto ilustrativ

Medicamente precum Sudafed și Nurofen ar putea fi retrase din farmacii sau eliberate doar cu rețetă. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a deschis o anchetă în acest sens, după ce a fost notificată de autoritățile din Marea Britanie privind intenția de a restricționa accesul la produsele respective. Potrivit unor studii britanice, este vorba de efecte secundare rare, dar potențial mortale.

Medicamentele care au produs îngrijorări în UK sunt Sudafed, Nurofen și Day&Night Nurse, iar problemele sunt legate de substanța de bază, pseudoefedrina.

 

Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate (din Marea Britanie - N.R.) „analizează dovezile disponibile” pentru a vedea dacă este necesară schimbarea regulilor de vânzare a pseudoefedrinei, notează Daily Mail.

 

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) lucrează la o anchetă proprie, deoarece există „preocupări legate de riscul de sindrom de encefalopatie posterioară reversibilă (PRES) și de sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS)”. Cele 2 afecțiuni puse în legătură cu pseudoefedrina pot implica reducerea alimentării cu sânge (ischemie) a creierului și pot provoca complicații majore și amenințătoare de viață în unele cazuri.

La finalul anchetei, va decide „dacă autorizațiile de introducere pe piață pentru medicamentele care conțin pseudoefedrină trebuie menținute, modificate, suspendate sau retrase în întreaga UE”.

 
Pseudoefedrina este un decongestionant care se găsește în zeci de medicamente care se eliberează fără prescripție medicală (OTC). Cu toate acestea, există restricții privind această substanță: din 2008, produsele care conține mai mult de 720 mg de substanță nu pot fi comercializate fără rețetă.
 
Mai multe articole despre:
nurofen pseudoefedrina medicament retras farmacie