MENIU

UNPR se răzgândește iar în privința alegerii primarilor. Onţanu: Există o anumită neîncredere în PSD

Preşedintele interimar al UNPR, Neculai Onţanu, a anunțat, luni, că partidul său ar putea vota legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, în contextul în care există o anumită neîncredere în PSD, din cauza unor declaraţii făcute recent de liderul social-democraților, Liviu Dragnea, informează Mediafax.

"Au fost exprimate poziţii în care UNPR ar putea să susţină alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Există o anumită neîncredere în partenerii noştri din alianţă dată şi de declaraţii recente ale unor lideri ai PSD", a declarat Onţanu, după şedinţa conducerii UNPR.

În acest context, liderul UNPR a criticat intenţia PSD de a atrage parlamentari ai Uniunii, afirmând că aleşii UNPR nu vor pleca din partid. Totodată, Neculai Onţanu a precizat că de la semnarea protocolului UNPR –PSD au existat atitudini ''neprietenoase'' ale social-democraţilor faţă de UNPR, iar partidul a decis să nu excludă posibilitatea susţinerii alegerilor în două tururi de scrutin, aşa cum a propus PNL.

''Între timp au avut loc atât pe plan judeţean, cât şi la nivel central, atitudini neprietenoase cu privire la UNPR. Iar unele organizaţii judeţene, unii colegi au anunţat că nu excludem această posibilitate de a susţine o lege care să presupună votul în două tururi. Nu am luat încă o hotărâre cu privire la acest lucru. Dar sperăm ca protocolul pe care îl avem încheiat cu PSD şi pe care îl susţinem în continuare să se desfăşoare în bune condiţii de amiciţie electorală, nu de confruntare'', a spus Onţanu, chestionat în legătură cu ce s-a schimbat între PSD şi UNPR de la semnarea protocolului până în prezent.

Întrebat de ce PSD prezintă neîncredere pentru UNPR, Onţanu a făcut referire la anumite declaraţii ale preşedintelui PSD.

''Ne-am micşorat încrederea (în PSD-n.r.) vizavi de declaraţiile domnului preşedinte Liviu Dragnea, total incorecte. A fost o declaraţie pe care cred că şi domnul Dragnea o regretă, aceea de a încerca să preia de la UNPR parlamentari. Nici un parlamentar de la UNPR nu pleacă la PSD, rămân în cadrul UNPR (…) aici se identifică ca proiect politic. (…) Probabil că şi domnia sa o regretă (declaraţia - n.r.)'', a răspuns preşedintele interimar al UNPR.

Mai mult, Onţanu a susţinut că dacă în cadrul formaţiunii se va contura o majoritate care va susţine alegerile în două tururi de scrutin, această decizie va fi respectată.

''Dacă se va contura o atitudine majoritară în partid, sigur că partidul hotărăşte în legătură cu acest aspect. (…) Am vrut să vă informăm că au fost şi voci din partid care au susţinut acest lucru'', a mai precizat Onţanu.

Potrivit acordului semnat cu PSD în data de 3 februarie, UNPR nu va susţine modificarea legislaţiei electorale în sensul revenirii la votul în două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor. Protocolul mai prevede că organizaţiile celor 2 partide pot încheia alianţe în vederea alegerilor locale, o decizie definitivă privind liste comune pentru alegerile parlamentare urmând să fie luată ulterior.

Luminița Adam (UNPR): Se poate schimba legea și cu o zi înainte. Suntem deschiși la discuții

 

Negocieri pe tema Legii alegerilor locale. UNPR înclină balanța de partea PNL pentru două tururi

 

Mai multe articole despre:
PSD Neculai Onţanu Liviu Dragnea UNPR