MENIU

UNPR preia Primăria Capitalei. Marin Ștefănel Dan, în locul lui Oprescu

Marin Ștefănel Dan, de la UNPR, va prelua șefia interimară a Primăriei Capitalei, au decis, marți, consilierii municipali. Totodată, consilierul general PNL, Cornel Pieptea, care şi-a dat demisia din funcţia de viceprimar, înainte de desemnarea primarului interimar al Capitalei, a fost propus şi reales în această funcţie.

UPDATE: Marin Ștefănel Dan a declarat, după numirea sa, că va începe seria de măsuri pentru deblocarea administrației publice, evaluarea personalului fiind primul pas, în acest sens. 

"Vreau să dau un cuvânt de mulțumire colegilor (...) Am de gând sa fac această evaluare a personalului, face parte din măsurile de deblocare a administrației publice".

De altfel, copreședintele PNL București, Teodor Atanasiu, declara, marți, că PNL ar susține "cu plăcere" propunerea ca reprezentantul UNPR, Marin Ștefănel, să preia mandatul de primar general interimar dacă acesta ar fi de acord cu propunerile PNL și ar face parte dintr-o majoritate susținută de liberali.

"Dacă există o majoritate din care să facă parte domnul respectiv care să fie în acord cu propunerea PNL și acea majoritate să îl desemneze, cu plăcere", declara Atanasiu la sediul PNL.

Pe de altă parte, potrivit unor surse, Cornel Pieptea nu îşi dorea să preia atribuţiile de primar general. Aşa că, după suspendarea din funcţie a lui Sorin Oprescu, liberalul Pieptea a renunţat la postul pe care îl ocupa.

Sorin Oprescu a fost suspendat din funcția de primar al Capitalei

 

După ce Sorin Oprescu a fost arestat preventiv, în urmă cu o săptămână, pentru luare de mită, magistraţii au judecat, luni, contestaţia făcută de edil şi au decis ca Oprescu să rămână în arest.

"Având în vedere că în speță au fost întrunite condițiile prevăzute la art. 71 alin. (1) din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Prefectul Municipiului București a emis Ordinul nr. 461/15.09.2015, prin care s-a constatat suspendarea de drept a mandatului de Primar General al domnului Oprescu Sorin Mircea. Ordinul a fost comunicat domnului Oprescu Sorin Mircea.

De asemenea, Prefectul Municipiului București a transmis Consiliului General al Municipiului București ordinul de constatare a suspendării de drept a mandatului Primarului General", se arată în comunicatul Prefecturii București, remis Realitatea.net.

Suspendarea durează până când primarul părăsește arestul preventiv.

Curtea de Apel a respins, luni seară, apelul primarului Capitalei, Sorin Oprescu, la decizia de arestare preventivă. După ce au judecat cazul timp de şapte ore, magistraţii au decis ca acesta să rămână în arest. În urma acestei decizii, Sorin Oprescu va fi suspendat din funcţie.

Pe 7 septembrie, magistrații Tribunalului București au admis propunerea DNA de arestare preventivă a lui Sorin Oprescu, însă decizia nu este definitivă, iar primarul a făcut contestație.

Sorin Oprescu a fost reținut în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, conform Agerpres.

În același dosar, au fost reținuți Mircea Octavian Constantinescu, director în cadrul Primăriei Municipiului București, fostul șofer al primarului, Stanca Cristian, zis Grenadă, șefii Centrului Cultural ''Palatele Brâncovenești'', Florin Șupeală și Ruxandra Petroi Avasiloae, precum și omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Ulterior, aceștia au primit și ei mandate de arestare preventivă.

De asemenea, Bogdan Popa, director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, și Romeo Albu au fost plasați în arest la domiciliu.

Potrivit DNA, în perioada 2013 — 2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

"Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a două instituții publice din subordinea primarului municipiului București, facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul primarului municipiului București, precum și pentru primar", preciza DNA.

DNA menționa că, sâmbăta trecută, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși.