MENIU

UNIFICAREA DREPTEI. Ce spun VASILE BLAGA, CRIN ANTONESCU, ELENA UDREA și MRU

Vasile Blaga şi Crin Antonescu

După eşecul de la ALEGERILE EUROPARLAMENTARE, dreapta pare să prindă contur. Sau cel puţin încearcă! Din dorinţa declarată de a dărâma regimul Ponta, acuzat, pe diferite voci, de pesedizarea ţării, PNL şi PDL se curtează tot mai insistent. Crin Antonescu şi Vasile Blaga se întâlnesc miercuri pentru a discuta formarea unei alianţe. Singura scoasă din această ecuaţie pare să fie, în momentul de faţă, Elena Udrea.

PDL şi PNL vor avea, miercuri, o primă rundă de negocieri pentru unificarea forţelor de dreapta. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marţi, după o şedinţă informală a conducerii partidului, că reprezentanţii PDL se vor întâlni la Parlament, de la ora 17.00, cu cei ai PNL, pentru o primă rundă de negocieri. Tot miercuri, dar înainte de această întâlnire, PDL va avea o şedinţă a Biroului Permanent Naţional. La rândul lor, liberalii şi-au programat, pentru aceeaşi zi, de la ora 14.00, o reuniune a Delegaţiei Permanente.

BLAGA, LA REALITATEA TV. Din culisele negocierii cu PNL: "Dacă ne înţelegem, vor veni şi ceilalţi!"

Tatonările au început deja între cele două forţe principale ale dreptei şi, începând de miercuri, discuţiile în această direcţie se vor intensifica. Ulterior, urmând un scenariu în care cele două partide se vor înţelege, "vor veni şi ceilalţi". Aprecierile au fost făcute de preşedintele PDL, Vasile Blaga, la Realitatea TV.

"PDL discută de ani de zile despre necesitatea coagulării forţelor de dreapta. Pe de o parte pentru că e necesar, pe de altă parte pentru că avem experienţa unor astfel de demersuri, dar şi pentru că credem că trebuie să gândim în perspectivă. Partidul-stat este în stare să pesedizeze România, şi atunci trebuie să gândim pe termen mediu şi lung, nu numai alegerile prezidenţiale extrem de importante, dar şi alegerile generale. De aceea am spus că, în perspectivă, va trebui să ajungem - şi mă bucur că foarte multă lume gândeşte aşa - după alegerile din 2016, la un foarte puternic partid de centru-dreapta, deci la fuziuni pentru construirea unui partid de centru-dreapta", a spus Vasile Blaga.

Totodată, liderul democrat-liberal a declarat că cele două partide de dreapta, PNL şi PDL, sunt compatibile din mai multe puncte de vedere, fiind capabile să-şi asigure sprijin reciproc.

Întrebat dacă PMP face parte din schema unificării dreptei, Blaga a explicat: "Deocamdată discutăm între principalele două forţe politice de centru-dreapta din România de azi, în ordine, PNL şi PDL. Dacă ele se vor înţelege, ceilalţi vor veni la aceste discuţii. Şi eu sper că se vor înţelege pentru că avem suficientă maturitate ca să respectăm următorii paşi: un ţel - avem: câştigarea prezidenţialelor şi a alegerilor generale din 2016, un plan - îl vom face, şi o echipă".

CRIN ANTONESCU: PONTA e mai periculos pentru România decât Băsescu, voi face orice să-l opresc

La rândul său, președintele-demisionar al PNL, Crin Antonescu, a anunțat că este dispus să facă orice pentru ca actualul premier, Victor Ponta, să nu ajungă președintele României.

"Cu Vasile Blaga am vorbit chiar azi, este reprezentantul unui partid din PPE, vom fi colegi, avem ce discuta. MRU m-a vizitat la sediul din Kiseleff, cu Traian Băsescu în acest subiect nu avem ce discuta, mai are câteva luni de mandat de președinte al României, face parte din trecutul politic al României. Doamna Udrea e un personaj în vogă, bine mediatizat, nu am de să anvizajez cu o discuție cu doamna Udrea. Îmi pare rău că PNȚCD a încăput pe mâna unor șarlatani politici, a unor escroci, mă refer la domnul Moisescu", a declarat CRIN ANTONESCU, la Jocuri de Putere.

UDREA, LA REALITATEA TV: E nevoie de un proiect comun al dreptei pentru a câştiga prezidenţialele

"Aş vrea ca liderii de centru-dreapta să mă contrazică şi să avem un proiect comun înainte de alegerile din toamnă care să însemne şi succestul opoziţiei la PSD, să însemne câştigarea prezidenţialelor de către partidele care sunt în opoziţie. Noi, cei de la Mişcarea Populară, susţinem ceea ce am susţinut de foarte mult timp, încă de foarte mult timp, de un an de zile. Este nevoie de un proiect unit pentru a putea învinge în toamna aceasta candidatul PSD. Faptul că alegerile din 25 mai au trezit la realitate liderii de centru-dreapta e un semn bun. După aceste alegeri care au arătat o dreaptă fărâmiţată, liderii de centru-dreapta par că vor într-adevăr să construiască pentru la toamnă un singur proiect", a spus Udrea, la Realitatea TV.

"Noi am avut şi avem discuţii cu lideri ai partidelor de centru-dreapta, sunt tatonări de toate părţile. Măcar aceste discuţii să se încheie cu o construcţie", a mai spus Udrea.

MRU: Trebuie să acceptăm că vom sta la masă cu oameni care s-au jignit între ei. Liderii dreptei trebuie să înveţe să ierte!

Un punct de vedere ceva mai echilibrat privind unificarea dreptei pare să aibă liderul Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta a afirmat, marţi seara, că reprezentanţii FC se vor întâlni în scurt timp cu liderii PNL, apoi cu cei ai PDL, menţionând că are încredere în discuţii. Ogoliile, însă, a subliniat MRU, ar trebui să fie lăsate la o parte.

"Trebuie să renunţăm cu toţii la ceva pentru a câştiga împreună. Solicit colegilor din partidele care şi-au desemnat candidat pentru prezidenţiale, adică PDL, PNL şi FC, să nu vorbească despre persoane, ci în sobrietate să discutăm împreună tiparul pe care trebuie să îl îndeplinească viitorul candidat pentru prezidenţiale şi, după ce vom cădea de acord asupra acestui tipar, să îi dam numele. (...) Dacă încearcă cineva să folosească acest moment în interes personal, plăteşte politic gestul iresponsabil. Dacă vrem să avem o alianţă, trebuie să acceptăm că vom sta la masă cu oameni care s-au jignit între ei, care la această oră nu au capacitatea să înţeleagă că iertarea este preţul unic pentru ca România să aibă un candidat la prezidenţiale. Liderii dreptei trebuie să înveţe să ierte", a spus Ungureanu.