MENIU

Un politician rasist, susținător al dictaturii, va conduce una dintre cele mai mari țări din lume

<p>Jair Bolsonaro</p>

Candidatul prezidenţial de extremă dreapta din Brazilia, Jair Bolsonaro, deţine un avans considerabil asupra rivalului său de stânga, Fernando Haddad, înaintea scrutinului decisiv programat pe 28 octombrie, indică primul sondaj realizat după primul tur al alegerilor, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Conform sondajului Datafolha, Jair Bolsonaro este creditat cu 58% din intenţiile de vot, faţă de 42% revenite lui Fernando Haddad.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat duminica trecută, Jair Bolsonaro, candidatul Partidului Social Liberal (PSL), a obţinut 46% din voturi, în timp ce pentru Fernando Haddad (Partidul Muncitorilor, PT) au optat 29% dintre votanţi.

Sondajul Datafolha a fost realizat miercuri, pe un eşantion de 3.235 de persoane, şi are o marjă de eroare de +/-2%.

Admirator al preşedintelui american Donald Trump, Bolsonaro, fost ofiţer în armată şi deputat cu mai multe mandate, s-a făcut remarcat mai ales pentru declaraţiile sale rasiste, misogine şi homofobe.

Bolsonaro este un susținător declarat al dictaturii militare din 1964-85. El a anunțat că în vreme ce va relaxa legislația privind deținerea de arme, va da mână și mai liberă forțelor de securitate pentru asigurarea siguranței în orașe, măsuri care, potrivit criticilor, vor crește numărul victimelor. 

Bolsonaro profită de 'două curente puternice', un puternic sentiment anti-PT şi anti-Lula, şi o respingere a clasei politice 'clasice', explică politologul David Fleischer.

Jair Bolsonaro este văzut ca omul forte care poate stopa violenţa printr-o abordare dură (portul armelor, execuţii extra-judiciare) şi redresa economia prin intermediul ultraliberalului Paulo Guedes. 

Bolsonaro, care a fost înjunghiat luna trecută în timpul unei adunări electorale, nu va putea participa la evenimente de campanie sau dezbateri nici înainte de turul al doilea, a afirmat miercuri medicul său.

'A pierdut 15 kg de masă musculară şi este încă slăbit. Are nevoie să ţină o dietă specială pentru a-şi reveni', a declarat medicul Leandro Echenique, citat de portalul de ştiri G1, preluat de agenţia dpa.

Sprijinul faţă de Bolsonaro a crescut în urma atacului căruia i-a fost victimă şi care l-a făcut incapabil să ia parte la evenimente electorale. El şi-a continuat însă campania pe reţelele de socializare.

Bolsonaro (63 de ani) a fost externat din spital cu o săptămână înaintea scrutinului şi a fost văzut votând duminică la Rio de Janeiro.

Aceasta i-a determinat pe unii brazilienii să suspecteze că starea de sănătate i s-a ameliorat şi că Bolsonaro încearcă în mod intenţionat să evite o dezbatere televizată cu Haddad, în legătură cu care candidatul stângii a insistat din nou miercuri. 'Cunoaşteţi rolul pe care dezbaterea politică îl joacă în democraţie', a subliniat Haddad într-o întâlnire cu corespondenţi de presă străini, cerându-i lui Bolsonaro să intre într-o dezbatere cu el, în prezenţa unor cadre medicale.

Fernando Haddad, 55 de ani, l-a înlocuit din partea PT în urmă cu doar o lună pe fostul preşedinte Lula de Silva, închis pentru corupţie şi având interdicţie de a candida.

Mai multe articole despre:
Jair Bolsonaro Fernando Haddad