MENIU

Trimis în judecată, Ponta nu a scăpat de DNA. Conflictul de interese rămâne într-un dosar separat

Soarta lui Victor Ponta se complică! Premierul nu a scăpat încă de DNA, chiar dacă a fost trimis deja în judecată pentru 17 fapte de fals în înscrisuri, spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Conflictul de interese, acuzaţia pentru care parlamentul nu a avizat cercetarea penală, rămâne într-un dosar separat la parchetul anticorupţie, au declarat surse Realitatea TV.

Potrivit surselor Realitatea TV, cauza a fost disjunsă din dosar pentru a se face în continuare cercetări în legătură cu împrejurarea comiterii acelor presupuse fapte în care sunt implicate și alte persoane.

Solicitarea DNA de începere a urmăririi penale față de premierul Victor Ponta pentru trei infracțiuni de conflict de interese a fost respinsă de Parlament în iunie.

Urmărit penal pentru fapte de corupţie, Victor Ponta este primul premier în funcţie, din istoria României, trimis în judecată. În ciuda acuzaţiilor de fals în înscrisuri, spălare de bani şi complicitate la evaziune, Ponta pledează ca nevinovat.

Potrivit DNA, în perioada 2007-2008, Victor Ponta ar fi primit în baza unei convenţii de conlucrare cu firma de avocatură a lui Dan Şova peste 180.000 de lei, fără să lucreze. Procurorii spun că Ponta ar fi primit banii drept mulţumire pentru contractele încheiate de „Șova și Asociații” cu COMPLEXURILE ENERGETICE. DNA susţine că Şova nu ar fi obţinut contractele dacă nu ar fi existat percepţia că beneficia de susţinerea lui Ponta.

Ponta ar fi folosit banii obţinuţi pentru a-şi cumpăra două apartamente de lux. În plus, ar fi preluat leasingul unui autoturism pentru raliuri, pentru care Şova plătise deja aproape 80.000 de lei.

Din rechizitoriul procurorilor reiese că de teama unor controale ale inspectorilor ANAF, Victor Ponta ar fi apelat la intimidări.

"Din corespondenţa purtată pe calea adreselor între inculpatul Ponta Victor-Viorel şi inspectorii fiscali în timpul efectuării controlului rezultă că acesta le-a transmis agenţilor statului că va sesiza instanţa de judecată şi Parchetul în situaţia în care actul de control nu va fi încheiat cât mai curând, sperând prin aceasta acţiune că inspectorii vor renunţa la solicitare", se arată în documentele strânse de procurori.

Inspectorii însă i-au transmis că nu pot încheia controlul în lipsa actelor justificative, pentru că astfel s-ar ridica suspiciuni de evaziune fiscală.

Pentru a nu da nimic de bănuit, Ponta s-ar fi înţeles cu Şova să întocmească rapoarte fictive de activitate juridică. Documentele false ar fi fost copiate de şeful Guvernului, după înscrisuri ale altor avocaţi cu metoda "copy-paste".

ANAF s-a constituit parte civilă în acest dosar şi îi cere lui Victor Ponta plata sumei de aproximativ 52.000 de lei.

Şi senatorul Dan Şova, directorul Complexului Rovinari, Laurenţiu Ciurel, precum şi directorul general al Complexului Energetic Turceni au fost trimişi în judecată, alături de Victor Ponta. Prietenul premierului, Dan Şova, este acuzat că a contribuit la prejudicierea complexurilor energetice cu aproape un milion de euro.

Mai multe articole despre:
DNA Victor Ponta conflict de interese Dan Şova