MENIU

Udrea: Președintele Băsescu a greșit, cel puțin, la SIE, cu Săftoiu, Ungureanu și Meleșcanu

Candidatul PMP la alegerile prezidențiale, Elena Udrea, consideră că șeful statului, Traian Băsescu, a greșit cu cele trei nominalizări la șefia Serviciului de Informații Externe, respectiv Claudiu Săftoiu, Mihai Răzvan Ungureanu și Teodor Meleșcanu, în contexul în care, afirmă Udrea, ”punerea unor oameni politici a dus la politizarea, măcar în anumite momente, a instituției”. În schimb, Elena Udrea afirmă că ”SRI a rămas în echilibru, față de partidele politice, și că șefii politici ai SIE au ales să facă politică”, de aceea, dacă va ajunge președinte, Elena Udrea afirmă că la conducerea serviciilor secrete va pune "tehnocrați din societatea civilă” și nu oameni politici, potrivit HotNews.

”Cred că principiul ca șefii să fie, din alt partid, decât cel la putere a fost corect, dar președintele a greșit, cel puțin, la SIE și cu dl Săftoiu, și cu dl Ungureanu și cu dl Meleșcanu. Dl Ungureanu s-a dovedit, ulterior, că nu a fost o alegere bună, pentru că, deși a fost pus acolo de președinte, ulterior, a găsit de cuviință să trădeze încrederea președintelui și să încerce să joace politic, cu adversarii sai. Nu am informații dacă a avut performanța la SIE sau nu. Eu cred că, atunci când ține de președinte să numească pe cineva, e o relație de încredere. Președintele trebuie să lucreze cu oameni de încredere, or, s-a văzut la Meleșcanu și Ungureanu că joacă politic. Cred că e un risc să pui oameni politici la servicii (...) Dar cred că, mai degrabă, sunt argumente pentru a spune că punerea unor oameni politici a dus la politizarea, măcar în anumite momente, a instituției, și aici mă refer exclusiv la SIE. SRI a rămas în echilibru, față de partidele politice. Șefii politici ai SIE au ales să facă politică”, a declarat Elena Udrea, într-un interviu pentru HotNews.
Întrebată în ce alt moment, SIE a ales să facă politică, Elena Udrea a răspuns:
”Mă refer la acest moment. Eu aș merge pe tehnocrați, din societatea civilă. Înțeleg că șeful serviciului trebuie să fie o persoană civilă. Nu aș mai merge pe politicieni, e un risc foarte mare. Dl Gabi Oprea poate fi șef SRI, dacă va câștiga PSD, dar, dacă eu câștig, vor fi persoane care nu sunt politicieni”, a declarat Elena Udrea.

Pe de altă parte, în viziunea candidatului PMP la Președinție, serviciile secrete au devenit o temă de campanie și au distras atenția electoratului de la ceea ce era cu adevărat important de dezbătut.

”Da. Dacă în campania trecută am avut ca temă ba moguli, într-adevăr, subiectul care se leagă de tema corupției, de data aceasta, îl reprezintă serviciile secrete. Evident că deturnăm dezbaterea publică de la ceea ce ar trebui să fie propunerile candidaților și aruncă o umbră de îndoială asupra procesului democratic. Ce cred eu că e bine, povestea aceasta cu serviciile secrete, e că știm despre un candidat că a fost ofițer acoperit, încălcând constituția și legea și mințind. Dl Victor Ponta e pus în lumină, în ochii electoratului, a mințit electoratul în dubla sa calitate”, a mai spus Elena Udrea.



Mai multe pe HotNews.