MENIU

UDMR: Proiectul de autonomie este unul constituțional, legal și legitim

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat, la Cluj Napoca, proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc, despre care afirmă că ”constituie un act politic, constituțional, legal și legitim, prin care comunitatea maghiară dorește să obțină garanții efective la păstrarea identității naționale, pentru toți maghiarii”. Kelemen Hunor a subliniat că ”UDMR și comunitatea maghiară din România va rămâne un factor de echilibru în România” și că proiectul de lege ”nu lezează interesele statului român”.  

”UDMR și comunitatea maghiară din România va ramane un factor de echilibru în România, indiferent de ce spun unii și ce doresc alții. Tot ce spunem, astăzi, a fost spus de câteva ori, în ultimii 25 de ani. Ultimul demers al nostru, care a apărut deja în presă, într-o variantă de lucru, constituie un act politic, constituțional, legal și legitim, prin care comunitatea maghiară dorește să obțină garanții efective la păstrarea identității etnice, aparținătoare comunității maghiare (...) De ce acum? Pentru că acum am ajuns în situația, după multe dezbateri și proiecte prezentate, să redactăm sub forma de proiect de lege, pentru că suntem conștienți că urmează o perioadă importantă, pentru societata româneacă: urmează o dezbatere despre amendarea constituției, o regândire a regimurilor de dezvoltare, a acestor unități administrative și noi considerăm că, în această nouă construcție, trebuie să asigurăm pentru maghiarii din România, toate elementele legale și instituționale, pentru a păstra identitatea națională”, a mai spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor a adus în discuție modelele de autonomie, existente în Uniunea Europeană, subliniind că din Finlanda și până în Italia, problemele majorității și ale relațiilor între majoritate și minoritate au fost rezolvate. Potrivit lui Kelemen Hunor, modelul de autonomie, propus de UDMR, a fost construit după cel al Tirolului de Sud, din Italia, ceea ce arată ”o înțelegere a funcționării unei regiuni sau subregiuni, într-un context european”.

”Există 14 modele de autonomie, în țările din Uniunea Europeană, funcționale și noi am ales un model (cel al Tirolului de Sud, Italia) care înseamnă o înțelegere a funcționării unei regiuni sau subregiuni, într-un context european. Indiferent că vorbim despre școli, descentralizare, autonomie culturală, regiuni, poate fi obținut orice astfel de deziderat, doar prin dialog cu majoritatea românească (...) și trebuie să arătăm că ceea ce ne dorim este, dincolo de constituție și de legitimitatea demersului, și în interesul României. Din Finlanda și până în Italia, au rezolvat problema majorității și relațiilor între majoritate și minoritate (...). Proiectul de lege spune că nu ne gândim la separatism sau la alte lucruri independente. Nu am propus niciodată și nici nu avem de gând. Ceea ce noi propunem este o soluție care există, care funcționează și care nu lezează interesele statului român și ale majorității. Conceptul proiectului arată această autonomie regională, în cadrul statului unitar român și păstrăm județele Covasna, Harghita, Mureș, în care, indiferent, cetățenii vor fi egali, va fi garantată păstrarea specificului etnic și cultural, al fiecărei comunități în parte. Proiectul înseamnă și o descentralizare foarte mare, ținând cont de principiul subsidiarității”, a  mai spus Kelemen Hunor. 

 

 

 

Mai multe articole despre:
UDMR autonomie Kelemen Hunor