MENIU

UDMR acuză majoritatea din cauza absenteismului la vot al maghiarilor

UDMR consideră că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să aibă o abordare diferită faţă de primul mandat, în legătură cu problemele comunităţii maghiare din România. Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, consideră că absenteismul înregistrat în rândul maghiarilor în turul II al alegerilor prezidenţiale reprezintă un semnal pentru relaţia dintre minoritatea maghiară şi majoritate.

 

Astăzi, comunitatea maghiară a dat un semnal. Semnalul că direcţia în care doresc să ducă relaţia majoritate- minoritate principalii decidenţi este greşită. Avem nevoie de respect în România, faţă de cetăţeni, între majoritate şi minoritate. O Românie normală trebuie să fie făptuită şi împreună cu minorităţile naţionale. Pentru asta, trebuie să se facă eforturi considerabile din partea instituţiilor statului român, dar vom face eforturi şi noi, reprezentanţii comunităţii maghiare din România", a declarat Korodi Attila, pentru Agerpres.

Parlamentarul UDMR consideră că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să aibă o abordare diferită faţă de primul mandat, în legătură cu problemele comunităţii maghiare din România.

"Preşedintele trebuie să aibă o abordare deschisă şi foarte diferită faţă de primul mandat în legătura cu problemele cu care se confruntă comunitatea maghiară. Şi are un mandat fără constrângeri electorale, deci poate să acţioneze în acest sens, spre binele României şi al cetăţenilor săi", a conchis Korodi Attila.

Parlamentarul UDMR a votat în cursul serii de duminică, la Miercurea Ciuc, cu puţin timp înainte de înainte de închiderea secţiilor de votare.

Judeţul Harghita s-a situat pe ultimul loc pe ţară în ceea ce priveşte prezenţa la vot, cu 22,86 %, conform datelor Biroului Electoral Central, mult sub procentul înregistrat la nivel naţional.

Dacă în localităţile din nordul judeţului, locuite preponderent de români, prezenţa la vot a fost mai ridicată, în localităţile în care maghiarii sunt majoritari interesul a fost mult mai scăzut. Au existat  secţii de votare în care nu şi-au exprimat opţiunea electorală nici 15% dintre cei înscrişi pe liste.

Prezenţa la vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost, în Harghita, de 42,32 %. În al doilea tur din 24 noiembrie 2019, prezența s-a înjumătățit, fiind de 22,86%.

Și în celalalt judet din „fief-ul UDMR”, Covasna, maghiarii care au mers la vot în al doilea tur au fost mult mai putini - 25,86%, față de cei care au votat în primul tur - 37,01%.