MENIU

TRAIAN BĂSESCU, la Bruxelles: SUNTEM PREGĂTIŢI pentru Schengen

TRAIAN BĂSESCU, la Bruxelles: SUNTEM PREGĂTIŢI pentru Schengen / Foto: MEDIAFAX

Preşedintele TRAIAN BĂSESCU s-a întâlnit, astăzi, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. După întâlnire, şeful staului şi Barroso au susţinut o declaraţie de presă comună. 

Întâlnirea a avut loc în contextul în care conducerea PPE cere Comisiei Europene să monitorizeze acţiunile Guvernului şi Parlamentului din România pentru a preveni orice abatere de la statul de drept, după recentele evoluţii politice de la Bucureşti.

"Din raportul MCV este evident că instituţiile statului român responsabile de lupta anticorupţie au performanţe apreciate pozitiv de raport: DNA, ÎCCJ, ANI şi alte curţi decât ÎCCJ, CCR. Faptul că instituţiile din România funcţionează mă îndreptăţeşte, ca preşedinte al României, să solicit statelor membre dreptul României prevăzut în Tratat de a intra în spaţiul Schengen atunci când îndeplineşte condiţiile. Este foarte adevărat că raportul MCV face menţiuni cu privire la abordarea politicienilor din România, în mod deosebit a Parlamentului, dar esenţa realităţilor este modul cum funcţionează instituţiile statului român, iar funcţionarea lor ne îndreptăţeşte să ne propunem ca în acest an să parcurgem prima etapă de integrare în spaţiul Schengen", a declarat Traian Băsescu.

În urmă cu o lună, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, tot la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.