MENIU

Traian Băsescu, despre conflictul Iran - SUA: ”Marea încercare e solidaritatea statelor NATO”

Traian Băsescu a făcut o analiză a situației acestor zile generată de tensiunile dintre Iran și SUA, după ce două baze militare din Irak au fost atacate cu două rachete balistice. Fostul președinte este de părere că America are nevoie de solidaritate politică, nu militară.

Traian Băsescu a declarat, la Realitatea PLUS, că se așteaptă ca România să fie solidară cu America. 

”Marea încercare este solidaritatea statelor NATO. Mă aștept ca România să fie solidară cu SUA. America are nevoie de sprijin politic, nu militar. Statele Unite au o putere militară teribilă. SUA nu vor să înceapă un război, dar dacă Iranul ține neapărat să fie război, va fi război și îl vor termina repede.

În mod cert, dacă atacul asupra bazelor militare din Irak ar fi fost unul cu efecte distructive majore ar fi existat de mult reacția americană și cred că ceea ce descrie cel mai bine situația în care cele două state se află acum este cea exprimată de Ministrul Apărării, care spune foarte clar că SUA nu vor escaladare militară a tensiunilor, dar sunt pregătite să termine un război.

SUA niciodată n-ar lăsa umilința să meargă atât de departe încât după ce le ataci o ambasada să te aștepte să faci negocieri. Nu, ei vor acționa armat.

Ceea ce eu sper că se va întâmpla numai în situații extreme de acum înainte, dar marea încercare astăzi este solidaritatea statelor membre NATO, pentru că altfel ne place să avem confirmarea SUA la fiecare Summit NATO. Astăzi, America are nevoie de solidaritate politică, nu militară”, a declarat Traian Băsescu la Realitatea PLUS.

Cât despre puterile Iranului, Băsescu este de părere că și-au prezentat la maximum capabilitățile de lovire cu rachete balistice.

”Cred că iranienii și-au prezentat la maximum capabilitățile de lovire cu rachete balistice, asta e tot ce au reușit să facă. Dacă atacul asupra bazelor militare americane din Irak ar fi fost unul cu efecte distructive majore, ar fi existat de mult reacția americană”, a subliniat Traian Băsescu, la Realitatea PLUS.