MENIU

Traian Băsescu, despre acciza la combustibili: Îi voi chema pe români să se apere în strada

<p>TRAIAN BĂSESCU</p>

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că nu este necesară creşterea accizei la benzină şi motorină, menţionând că, dacă va fi cazul, va face ce nu a făcut până acum, adică îi va chema pe români să se apere în stradă.El a făcut afirmaţia în contextul în care reluat ideea că nu va semna acordul cu FMI.

Preşedintele Traian Băsescu a criticat dur, marţi seară, guvernul Ponta şi măsurile luate de acesta, de la acciza pe combustibili şi "electorată" până la eşecul în atragerea fondurilor europene sau eşecul misiunii de salvare după accidentul aviatic din Apuseni.

Şeful statului consideră că acciza la combustibili nu este necesară bugetului, că Victor Ponta şi Liviu Dragnea au nevoie de ea pentru a face rost de bani pentru alegeri. "Îi voi chema pe români să se apere în strada de aceste abuzuri", a declarat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la B1Tv, că nu este necesară creşterea accizei la benzină şi motorină, menţionând că, dacă va fi cazul, va face ce nu a făcut până acum, adică îi va chema pe români să se apere în stradă.
El a făcut afirmaţia în contextul în care reluat ideea că nu va semna acordul cu FMI.

"Dacă apare o singură formulare privind acciza la motorină, şi vă asigur că voi face ce nu am făcut de când sunt, eu îi voi chema pe români să se apere în stradă , în mitinguri, pentru că eu pot demonstra că nu e necesară", a spus Băsescu.

El a mai spus că dacă "această electorată" va apărea în scrisoarea cu FMI, el nu va semna documentul. "Dacă apare în scrisoare această electorată, categoric refuz să semnez scrisoarea", a mai spus preşedintele.

ATAC DUR la BNR

Şeful statului a criticat în termeni duri şi aşa numita "electorată".

"Am luat notă de afirmaţia lui Victor Ponta în care a mulţumit guvernatorului BNR că au muncit două luni cu echipa pentru această electorată. Nu mi-a venit să cred că BNR ar fi implicată în acest proiect electoral, pentru că este un fals, o păcăleală pentru cei care vor beneficia de ea. Am verificat şi într-adevăr, ideea a venit de la BNR. Nu aş mai vrea să îl văd pe mierosul purtător de cuvânt al BNR-ului, explicându-ne cum Banca Naţională, nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase", a comentat Traian Băsescu, marţi seară, la B1 TV.

Băsescu a spus că a verificat când s-a lansat ideea privind "electorata". "S-a lansat după întâlnirea pe care Fondul a avut-o cu mine, luni dimineaţă, la o întâlnire cu Banca Naţională, la care a participat şi ministrul Bugetului, Voinea", a spus şeful statului."

El a adăugat: "Or Mugur Isărescu să spună «A minţit Ponta», dar îi va fi greu să spună, pentru că la el în Banca Naţională s-a discutat cu Fondul, fără ca eu, care trebuie până la urmă să semnez această scrisoare, să dau acest mandate, fără să mă informeze cineva. Nici Fondul nu era informat dumunică", a mai spus Băsescu.

Traian Băsescu a continuat: "Vreau ca BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt. Imediat trebuie să o părăsească. Ştiu care este prestigiul BNR, instituţiile financiare ştiu că BNR a fost implicată în acest lucru, deci nu fac niciun fel de rău Băncii Naţionale, pentru că răul şi-au făcut ei singuri".

Preşedintele a declarat că singurul lucru care s-ar putea să îi apară în scrisoare şi pentru care va refuza să o semneze este această "electorată", despre care a spus că este "atât de imorală încât nici măcar nu va putea fi controlată".

Preşedintele s-a referit şi la modul în care Fondul Monetar Internaţional a acceptat "această soluţie".
"Nu am ezitare să o spun, şi echipa Fondului a greşit acceptând această soluţie. Am văzut-o pe doaman şefa delegaţiei, poate având o experienţă mai mică, fericită că a găsit o soluţie inovativă. Nu, doamna reprezentantă a Fondului, ţi-o spun eu, preşedintele acestei ţări în care vii în misiuni, experienţa îmi spune că este greşit, iar doamna trebuie să aibă experienţă suficientă să conducă delegaţia Fondului în România", a spus preşedintele.

Băsescu nu crede în ruperea USL

Întrebat cum vede constituirea USD, președintele TRAIAN BĂSESCU a răspuns că este în mod clar o lovitură dată PNL. 

"Oricât de politicoşi ar fi ei între ei, că nu are nimic, este clar că s-a format în interiorul USL un bloc format din trei: Voiculescu, Ponta şi Gabi Oprea, iar PNL este invitat să meargă singur în competiţie", a spus Traian Băsescu la B1Tv. 

Președintele a făcut și o previziune: dacă nu trece Constituţia, atunci cei din USL vor negocia un schimb de funcţii - să ia PNL premierul şi să dea PSD preşedintele.

TRAIAN BĂSESCU a spus că este foarte posibil ca modificarea Constituţiei să nu treacă.

Cîţi executanţi liberali are Ponta în Guvern?

Băsescu a mai observat că apariţia lui Klaus Iohannis în formula USL este potrivită, că Daniel Chiţoiu şi Radu Stroe au fost executanţi ai lui Ponta, adăugând că PNL mai are în Guvern unul la fel, executant, şi precizând: "Dacă nu l-au ghicit, îl las acolo".

Preşedintele a spus că apariţia lui Iohannis în formula USL "este potrivită, pentru că liberali aveau nevoie să echilibreze credibilitatea în guvernare, pentru că miniştrii liberali nu se vedeau".

"Să fim drepţi. Eu ştiu mult mai bine decât presupun ziariştii. Chiţoiu era un executant, ce îi cerea Ponta făcea, nu avea treabă cu consultarea, cu PNL. Cum era şi Stroe. Şi Stroe a fost tot un astfel de executant. Şi mai au unul, dar dacă tot nu l-au ghicit, îl las acolo. Mai au un portofoliu, care este tot aşa, un executant, fără să gândească, fac politica PSD-ului, fără niciun gând să facă ceva liberal", a comentat Traian Băsescu.

Guvernul "funcţionează ilegal"

Băsescu a mai spus că premierul Victor Ponta nu a numit încă interimarii care să preia portofoliile miniştrilor care au demisionat, menţionând că, din acest motiv, Guvernul funcţionează la acest moment, practic, ilegal.

El a mai spus că primul lucru pe care trebuia să îl facă premierul în condiţiile în care mai mulţi miniştri au demisionat ar fi fost să desemneze interimari.

"Dacă e adevărat, Chiţoiu şi-a depus demisia, ministrul Economiei şi-a depus demisia, ministrul Sănătăţii şi-a depus demisia. Eu nici până astăzi nu am numit interimarii. Deci Guvernul funcţionază illegal", a spus preşedintele.

Băsescu a mai spus că interimarii ar fi trebuit desemnaţi din rândul miniştrilor care "au rămas teferi, pe funcţii".
Şeful statului a mai spus că îi este frică în legătură cu evoluţia economică, pentru că în loc să existe o creştere consistentă, pentru care avem toate condiţiile, "premeirul şi cei resposabili sunt în negocieri politice".

"Este de necrezut ce au reuşit oamenii ăştia, cu o majoriatate de 80% în Parlament, să fie în situaţie de instabilitate politică", a spus şeful statului.

El a fost întrebat cum rămâne cu pactul de coabitare, Băsescu a răspuns: "Îl ducem, chiar dacă se mai supără Vasile Blaga, spuneţi-i că nu e acord cu USL, este acord cu Guvernul. Singurul cu care am o înţelegere este premierul Victor Ponta, înţelegerea a semnat-o înainte de a-i preda mandatul".

Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ pentru graţierea lui Becali

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că Ministerul Justiţiei, condus de "vărul premierului", Robert Cazanciuc, i-a trimis aviz negativ la cererea privind graţierea lui George Becali, şeful statului amintind că Victor Ponta spunea recent că l-ar graţia pe fostul europarlamentar.

"Hai să vă arăt ce însemană mincinosul", a declarat Băsescu, referindu-se la premierul Victor Ponta.
Şeful statului a spus că pe 13 ianuarie a primit o adresă de la Ministerul Justiţiei în care îi erau transmise avizele negative pentru graţierea lui George Becali.

"Acesta este documentul. Deci văr-su', Cazanciuc, îmi trimite că nu este de accord, şi văr-su' e şi ministrul Justiţiei. Mă îndoiesc că fiind o probemă atât de importantă pentru premier - punerea în libertatea a lui Gigi Becali - nu a ştiut ce mi-a trimis Ministerul Justiţiei. Ce fel de om este acesta? Are un singur nume, dar nu îl rostesc, pentru că vă amendează CNA", a comentat Băsescu.

Preşedintele a spus că nu are rost să mai discute pe acest subiect. "Am aviz negativ de la Ministerul Justiţiei, dat de vărul prin alianţă al premierului. Iar el iese şi spune că l-ar pune în libertate. Cum etichetaţi un astfel de om?", a spus Băsescu.

Ministrul Justiţiei a primit o cerere de graţiere a lui Gigi Becali pe care o analizează dacă o va trimite preşedintelui cu aviz pozitiv sau negativ, anunţa, pe 4 februarie, premierul Ponta, adăugând că el, dacă ar fi ministru, ar propune acest lucru deoarece graţierile trebuie gândite în "beneficiul societăţii".

"Există o cerere făcută la Ministerul Justiţiei, ministrul Justiţiei m-a informat şi urmează să ia o decizie. Eu cred că....nu, nu pot să spun. Dacă aş fi ministrul Justiţiei, aş propune preşedintelui acest lucru, dar nu sunt, este o decizie care aparţine ministrului Justiţiei", spunea Ponta, întrebat dacă este de acord cu graţierea lui Gigi Becali.
El a precizat că ministrul Justiţiei este cel care poate decide dacă înaintează o astfel de cerere preşedintelui ţării cu aviz pozitiv sau negativ şi că preşedintele este cel care graţiază.

Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul "Valiza" şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.