MENIU

BĂSESCU: Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată conform reglementărilor. A fost o hărmălaie

<p>Accidentul din Apuse. Pilot: Am vrut să intervenim cu un elicopter, &icirc;nsă nu avem o procedură clară/ Foto: MEDIAFAX</p>

TRAIAN BĂSESCU a criticat lipsa de coordonare a autorităţilor în cazul accidentului aviatic din Apuseni, soldat cu moartea pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aura Ion. Şeful statului a declarat, după şedinţa CSAT care a analizat reacţia autorităţilor, că STS-ul nu avea atribuţii şi echipament pentru a face localizarea în cazul accidentului. Preşedintele a mai spus că premierul Victor Ponta i-a cerut trecerea STS în subordinea MAI şi demiterea şefului STS, variante pe care şeful statului nu le consideră viabile.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu, după şedinţa CSAT care a analizat reacţia autorităţilor în cazul accidentului aviatic din Apuseni:

Despre capacitatea instituţiilor statului

Solicitarea premierului m-a obligat să organizez şedinţa CSAT. După accidentul din 20 ianuarie, din Apuseni, s-a creat în mod nedrept impresia că statul român nu este capabil să acţioneze în situaţii de urgenţă. Vreau să precizez clar că atunci când atribuţiunile au reclamat, eu am coordonat instituţiile statului român, cea mai mare parte dintre ele fiind implicate şi în cazul unor misiuni de salvare după accidente aviatice. Toate, fără excepţie, s-au finalizat cu atingerea obiectivelor.

Instituţii precum Minsiterul Apărării, SRI, SIE, Aviaţia Militară, s-au aflat în diverse situaţii şi ne-am atins obiectivele. Doar două dintre ele sunt: recuperarea ziariştilor din Irak şi aducerea în ţară a lui Omar Hayssam.

Despre lipsa de coordonare în cazul accidentului aviatic şi lipsa de responsabilitate a STS

Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în concordanţă cu reglementările în vigoare. De aceea a fost un eşec, aşa cum a definit-o şi premierul. S-au spus minciuni cum că STS-ul trebuia să stabilească locaţia exactă a accidentului. E o minciună. STS-ul nu are instrumente şi nici dreptul legal de a face aşa ceva. STS-ul preia pe linia de urgenţă informaţiile de la operatorii de telefonie.

Când apelul la 112 se face după un telefon mobil, STS-ul primeşte indicativul celulei GSM. Ceea ce STS-ul primeşte şi transmite este un spaţiu de identificare pe telefonie mobilă.

Apelul nu a fost lansat de la bordul aeronavei prăbuşite. Nu fac comentarii de ce, este treaba specialiştilor să stabilească.

În aceste zile am asistat la o minciună publică lansată de politicieni, care este de natură să discrediteze o instituţie a statului care şi-a făcut datoria. Iar eu nu pot intra în jocul demiterilor care dă bine la public sau la politicieni. STS-ul putea să facă mai mult decât să transmită informaţia privind sectorul în care s-a petrecut accidentul.

STS-ul nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile. Ceea ce s-a spus public este o minciună. Dacă verificaţi legislaţia în vigoare veţi vedea că operatorii de telefonie din România nu au dreptul să facă localizări la o dimensiune mai mică decât sectorul dat de antena din raza căreia s-a produs accidentul.

Sigur, va fi o mare dezamăgire pentru cei care au propagat minciuna. Oricât mi-ar plăcea să dau o soluţie radicală, nu pot să fiu necinstit. Repet, atunci când se face o coordonare inter-instituţională, instituţiile statului român sunt capabile să facă faţă oricărui tip de acţiune de salvare.

Din informaţiile strânse în acest caz, pot să spun că dacă s-ar fi lucrat instituţional, când pui la un loc informaţiile de la STS, SRI, Aviaţia miliatară, ROMATSA, cu certitudine că localizarea s-ar fi putut restrânge la un perimetru foarte mic. Din păcate, comandamentele cerute de lege nu s-au constituit nici la ministerul Transporturilor, nici la ministerul de Interne.

Nu voi intra în detalii deoarece cazul este în ancheta Parchetului. Vreau să cred că vom avea răbdare până la terminarea anchetei procurorilor pentru a primi un punct de vedere avuzat şi bazat pe lege pe respectarea regulamentelor în vigoare în astfel de situaţii.

Lipsa de coordonare nu necesită schimbarea regulamentelor, a HG şi a legilor. Am atenţionat şi în CSAT.

Deşi în CSAT s-a prezentat legea după care funcţionează STS-ul şi protocoalele, a fost şi punctul de vedere al SRI cum că STS-ul nu are capabilităţi mai mari decât să arate perimetrul în care ar putea fi detectată o aeronavă dacă se merge pe detectarea telefoanelor mobile, premierul a solicitat trecerea STS-ului la ministerul de Interne şi destituirea directorului STS. Cred că niciuna dintre variante nu este viabilă. Directorul Opriş nu este om politic. Nu îl poţi trata, nici pe el, nici pe Coldea, nici pe Predoiu, de la SIE, ca pe oameni politici care pot fi schimbaţi ca să dea bine. Sunt oameni care au făcut o carieră militară şi nu îmi pot permite să îmi bat joc de ei, de dragul politicului, cum nu am făcut de-a lungul acestor ani de când sunt preşedinte.

Despre deszăpezire şi comandamentele televizate ale Guvernului

Aş face o similitudine: deszăpezirea s-a făcut prin comandamente televizate, penibile de multe ori, care să ascundă cu nu au utilaje. Mai mult decât atât: să dai afară prefecţii când contractele le fac preşedinţii de Consilii Judeţene, cărora nu li s-a putut spune o vorbă, CNADNR-ul, căruia nu îi poţi spune o vorbă. Mi se pare dezonorant modul acesta de a lucra.

Dacă există cineva care poate dovedi sau afirma că STS-ul are capabilităţi mai mari decât cele pe care vi le-am prezentat în acest caz, vă asigur că nu stau nicio clipă pe gânduri pentru cererea de destituire a directorului Opriş, dar nu ne vom face bine să stăm să minţim.

Ce am mai observat a fost că persoane neautorizate au transferat responsabilităţi de coordonare către oameni care nu aveau responsabilităţi. A fost o hărmălaie. Repet, am cocordonat aceste structuri ale statului pentru obiective mult mai grele. Dar trebuiesc coordonate, totul este să ştii ce ceri şi ce accepţi de la fiecare structură.

Mascarada televizată a comandamentelor nu face decât să fie o acoperire pentru banii nemeritaţi şi nemunciţi care se vor da firmelor clientelare care au contracte de deszăpezire, iar în locul lor s-au scos Armata şi Jandarmeria. Aş propune Guvernului să dea banii Armatei şi Jandarmeriei.