MENIU

Toni Greblă, audiat la DNA

Toni Greblă, fost judecător CCR, este audiat la DNA, în dosarul în care acesta este acuzat de corupție. 

Potrivit unor surse judiciare, procurorii urmează să-i aducă la cunoștință faptul că au fost extinse cercetările în cazul său.

''După părerea mea, totul se învârte în jurul acelor celebre venituri obținute din creșterea caprelor și struților'', a spus Greblă, înainte de a intra în sediul DNA, scrie Agerpres.

Fostul judecător constituțional a fost reținut de procurori pe 10 martie, fiind acuzat de trafic de influență, în formă continuată, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infracțiuni), constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii și în vederea pregătirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

Ulterior, DNA a cerut în instanță ca Toni Greblă să stea în arest la domiciliu, motivul invocat de procurori fiind faptul că el a încercat să vândă animale (capre) de la ferma sa din județul Gorj, deși primise interdicție de a efectua acte de comerț.

Fostul senator PSD a fost reținut, pentru 24 de ore, pe 10 martie, pentru trafic de influență și constituirea unui grup infracțional organizat, dar judecătorii au apreciat, în primă instanță, că el poate fi cercetat în libertate, respingând cerererea privind arestarea sa la domiciliu. 


Toni Greblă este primul judecător al Curții Constituționale, reținut de DNA, în vederea arestării pentru fapte de corupție.

Procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele său, la finalul lunii ianuarie, când s-a cerut avizul Senatului pentru arestarea sa preventivă. După circa două săptămâni, Toni Greblă a demisionat de la CCR.

Fost prefect de Gorj și fost senator PSD, Toni Greblă este acuzat de procurori că l-ar fi sprijinit pe finul său, Ion Bircină, cunoscut în lumea interlopă, pentru ca firma acestuia să obțină mai multe contracte, la schimb judecătorul constituțional primind o mașină de 56.000 de euro și rochii pentru soție. Totodată, Toni Greblă a fost acuzat că a sprijinit exporturi ilegale, în Federația Rusă, în ciuda embargoului impus de Moscova țărilor din UE.



Mai multe articole despre:
corupţie arest judecător decizii CCR Toni Greblă