MENIU

Tomac: Am cerut dezbaterea proiectului de lege privind votul prin corespondență

<p>Tomac: Am cerut dezbaterea proiectului de lege privind votul prin corespondență&nbsp; </p>

Deputatul PMP, Eugen Tomac, membru al Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, a anunțat, marți, printr-un comunicat de presă, că i-a solicitat președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, "să introducă pe ordinea de zi a şedintei în plenul de miercuri, 19 noiembrie 2014" dezbaterea proiectului de lege privind introducerea votului prin corespondență,  pe care l-a inițiat în septembrie 2013.

„Este un proiect de lege elaborat profesionist care prezintă argumente solide privind oportunitatea adoptării unei astfel de Legi, precum şi procedura implementării acesteia. Dezastrul generat de insuficienţa secţiilor de votare la cele două scrutine din cadrul acestor alegeri prezidenţiale a demonstrat, o dată în plus, necesitatea adoptării votului prin corespondenţă, care funcţionează deja cu succes în mai multe state”, a spus Eugen Tomac.

Deputatul consideră că „adoptarea proiectului de lege privind votul prin corespondenţă ar transmite un semnal clar tuturor românilor din străinătate că aleşii statului român au înţeles greşeala, şi-o asumă şi acţionează ferm spre rezolvarea acesteia”. Eugen Tomac a transmis, în acest sens, liderilor celor 7 grupuri parlamentare – PSD, PDL, PNL, UDMR, PC-PLR, PP-DD, grupul minorităţilor naţionale o solicitare de a susţine proiectul de lege privind exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot, de către alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

„Având în vedere disfuncţionalităţile votului din diaspora de la cele două scrutine din cadrul alegerilor prezidenţiale din acest an, vă adresez rugămintea de a susţine acest demers, atât de necesar pentru asigurarea dreptului la vot al tuturor cetăţenilor, garantat de Constituţie. Avem şansa, indiferent de provenienţa politică, să transmitem un mesaj tranşant alegătorilor români de pretutindeni, demonstrându-ne ataşamentul necondiţionat faţă de valorile unei democraţii sănătoase, bazate pe respectarea Legii şi a cetăţenilor României”, se arată în adresa transmisă de Eugen Tomac liderilor grupurilor parlamentare ale Camerei Deputaţilor.

Proiectul de Lege privind exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, iniţiat de Eugen Tomac, a fost depus la Parlamentul României în septembrie 2013, primind aviz pozitiv din partea Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Astfel, iniţiativa legislativă se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, se precizează în același comunicat.

Pe de altă parte, deputatul PMP, Eugen Tomac, a salutat demisia lui Teodor Meleşcanu din fruntea Ministerului Afacerilor Externe, declarând că exemplul său ar trebui urmat şi de către Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici şi premierul Victor Ponta.

„Este o consecinţă firească după ce aceştia şi-au dovedit incapacitatea de a organiza votul civilizat al românilor din străinătate”, a punctat Eugen Tomac.