MENIU

The Guardian: Plăți de la IKEA ar fi ajuns în CONTURILE SECURITĂŢII lui Ceauşescu

<p>IKEA</p>

Securitatea lui Nicolae Ceaușescu ar fi primit în anii 1980 plăți confidențiale în valoare de zeci de milioane de coroane suedeze de la Ikea, ca parte a unor acorduri ale companiei suedeze cu un producător român de mobilier, scrie vineri The Guardian, care adaugă că Ikea a negat că ar fi plătit bani Securității în cunoștință de cauză.

The Guardian menționează că a obținut documente desecretizate recent de către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) care sugerează că Ikea ar fi acceptat să fie suprafacturată pentru produse fabricate în România, iar unele dintre aceste plăți ar fi fost depozitate într-un cont controlat de Securitate. Documentele, scrie The Guardian, sugerează că Ikea ar fi fost complice în acest aranjament, însă Ikea a negat complicitatea și a anunțat că a deschis o anchetă internă pe această temă. Ikea a mai spus că nu era la curent cu implicarea Securității în operațiunile sale comerciale.

Cotidianul britanic notează că dezvăluirile vor ridica noi semne de întrebare în legătură cu operațiunile Ikea în timpul războiului rece, perioadă în care ar fi folosit deținuți politici est-germani pentru a-și realiza produsele. The Guardian scrie că Ikea a făcut parte dintr-un mic număr de companii occidentale care au profitat de deschiderea din ce în ce mai mare către afaceri a mai multor țări din blocul sovietic, în anii 1980. Compania suedeză ar fi fost interesată în mod special de resursele importante de lemn și de forța de muncă ieftină oferită de țări precum România, scrie The Guardian, potrivit agerpres.ro.

Mai multe articole despre:
conturi Ikea Nicolae Ceauşescu