MENIU

Termen în dosarul lui IOHANNIS: 25 SEPTEMBRIE, la ICCJ. Rămâne ACL fără candidat?

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit ca termenul de judecare în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis să fie joi. ACL riscă să rămână fără candidat, dacă Iohannis va fi declarat incompatibil.

KLAUS IOHANNIS ar putea ieși brusc din cursa prezidențială, iar ACL riscă să rămâne fără candidat. Și asta la doar câteva zile după ce și-a înscris oficial candidatura pentru scaunul de la Cotroceni. Procesul prin care Iohannis este acuzat de incompatibilitate de către ANI urmează să aibă un termen joi la Înalta Curte de Casație și Justiție. Vineri, ANI ceruse un termen de urgență Înaltei Curți în acest dosar.

Această variantă fusese enunțată încă din luna iulie la Realitatea TV de jurnalistul Rareș Bogdan. 

"În cazul lui Iohannis, care e un om de o seriozitate extraordinară, există această problemă foarte serioasă. În cazul în care vom ajunge să avem o decizie nefavorabilă lui Iohannis în septembrie sau un termen care să ducă procesul spre luna noiembrie - decembrie, ne putem trezi că totul e aruncat în aer. Ne putem trezi cu candidatul stângii, Ponta, cu un scor de semifinală Germania - Brazilia", a declarat atunci jurnalistul Rareş Bogdan.

"Domnul Iohannis are o problemă în a-şi asuma cu toţi dinţii, cum zic românii, această candidatură, tocmai din pricina procesului de incompatibilizare a candidaturii sale care nu a primit încă termen la ÎCCJ. Dacă acest termen va fi incert sau va fi după data de 25 septembrie, când se stabilesc candidaturile şi se depun semnăturile, candidatura lui Iohannis va fi incertă, ceea ce pune alianţa PNL-PDL într-o postură incertă", adăuga atunci și consultantul politic Cozmin Gușă.

CANDIDATURA LUI KLAUS IOHANNIS la alegerile prezidenţiale, ÎN PERICOL

Ce se întâmplă cu ACL?

În situația în care Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de Înalta Curte, Alaința Creștin-Liberală rămâne fără candidat. Variantă în care va trebui să se reorienteze spre un candidat înscris deja în cursă fie să se rupă și fiecare partid -PNL sau PDL să mizeze pe o variantă. Acestea ar putea fi Elena Udrea, Teodor Meleșcanu, Călin Popescu-Tăriceanu sau Monica Macovei.

Mai multe articole despre:
l